16 millió iPhone-ba kerülhet az Apple-nek az olcsó akkumulátorcsere

Koránt sem ünnepi hangulatban telt az Apple karácsonya: széles körben ismertté vált, és utólag be is vallotta a gyártó, hogy a sok töltési cikluson átesett akkumulátorral szerelt iPhone-ok teljesítményét jelenleg a 6-tól és az SE-től kezdve a 7 Plusig bezárólag minden modell esetében lassítják. Ezt különféle perek követték, és az Egyesült Államok mellett Franciaországban is felmerült a tervezett elévülés vádja. A Halte à l’Obsolescence Programmée egyenesen előre kigondolt elévülési programnak nevezte a készülékek lassítását az Apple termékek eladásainak növelésére, ami, ha bebizonyosodik, Franciaországban akár börtönbüntetést is hozhat a vállalat vezetőinek.

Kicsi, ezáltal nagyon kényelmes egy kézzel nyomogatni
Több százmillió iPhone telepcseréje lett lényegesen olcsóbb, az SE-t beleértve [+]

Az Apple a két ünnep között elnézést kért, majd bejelentette az anyagilag korántsem elhanyagolható veszteséggel járó gesztust, miszerint az iPhone-ok akkumulátorcseréjének összegét a garanciális időszakon túl 79 dollárról 29 dollárra csökkentik 2018-ban. Elemzők szerint azonban más fronton is bevételkiesésre számíthat Cupertino: Mark Moskowitz, a Barclays munkatársa ugyanis úgy kalkulálja, hogy a lénylegesen olcsóbb terepcsere miatt sokan fognak öregedő iPhone-juk megtartása és szervizelése mellett dönteni, ami eladási darabszámban mérhető veszteséget okoz majd az Apple-nek.

Feketébe öltözött az idei Apple phablet, a 7 Plus
Alig múlt egy éves az iPhone 7 Plus, az elhasznált akkumulátorral szerelt példányok máris belassulhattak [+]

Moskowitz kalkulációi szerint az aktív iPhone tulajdonosok 77%-a esik bele az olcsóbb akkumulátorcsere feltételeibe, az 519 millió felhasználó 10%-a fogja megköszönni a lehetőséget, és a 29 dolláros javítást választani, 30%-uk pedig elégedetten fogja kihagyni a tervezett készülékváltást, ami miatt 2018-ban akár 16 millióval kevesebb iPhone fogyhat. Ha ez bekövetkezik, táptalajt nyújthat azoknak, akik tervezett elévüléssel vádolják az Apple-t. Ha ugyanis nem kap nyilvánosságot a teljesítménykorlátozás, és nem esik a telepcsere szervizdíja, a fenti csoport lassú, készüléke megtartása helyett új iPhone vásárlása mellett dönthetett volna.

A csomagolás a megszokott, a benne lévő csúcskészülék viszont merőben más, mint az eddigiek
Az iPhone X OLED kijelzőit kizárólag a Samsung gyártja, a folytatásoknak viszont az LG is beszállítója lehet [+]

Az elemzők persze tévedhetnek, lásd a Samsung kitűnő évét és a Galaxy S9 mellett a Note8 sikerét, hiába a világraszóló égés a Note7 akkumulátorával. Az Apple pedig túlélt jó pár izzasztó helyzetet, és már a jövőt tervezi. Belső információk szerint minden iPhone X OLED kijelzőjét a Samsung gyártja Cupertino számára, jövőre ugyanakkor két modell érkezhet ilyen technológiával, és a nagyobbik paneljeit már az LG Display szállíthatja, írja a MacRumors.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

  • Az Apple elnézést kért, de megütheti a bokáját

    Franciaországban börtön jár, ha egy vállalatra a tervezett elévülés vádját rábizonyítják. New Yorkban és Izraelben is pert akasztottak Cupertino nyakába.

  • Apple iPhone 7 - Hetes, ki hiányzik? Jack!

    Számos újítás került az idei iPhone-ba, de a legtöbben valószínűleg arra fognak belőle emlékezni, hogy ez az Apple első olyan mobilja, amin nincs jack csatlakozó.

Hirdetés