Hirdetés

1GHz-es processzor a Qualcommtól

A Qualcomm leleplezte legújabb mobiltelefonokba szánt processzorát QSD8250 néven, mely nem kevesebb, mint 1GHz-es órajelen üzemel. Maga a processzor többek között „univeral modem”-et is tartalmaz, mely azt jelenti, hogy valamennyi 2G és 3G szabvány támogatása megoldott. Vagyis a processzor a jó öreg GPRS, EDGE, valamint UMTS (3G) és HSDPA átvitelek mellett immáron HSUPA modulációra is képes 7,2 megabites letöltési és 5,76 megabites feltöltési sebesség mellett.

Az 1GHz-es 128 bites SIMD (Single Instruction Multiple Data – egy utasítás, több adattal) alapú ARM mag mellett egy 600Mhz-en futó alacsony fogyasztású DSP-t (Digital Signal Processor – digitális jelfeldolgozó) is tartalmaz. A processzor mindemellett Bluetooth és WiFi átvit is támogat. természetesen a multimédia sem elhanyagolható egy mai mobilprocesszor számára. A berendezés WVGA, azaz 800x480 képpontos kijelzők támogatása mellett akár 12 megapixeles kámeákkal is leboldogul és természetesen GPS előkészítést is tartalmaz.

A Qualcomm külön kiemelte, hogy a processzor rendkívül alacsony fogyasztású, így akár egész nap rendelkezésre állhat a rá alapozott „multimédiaszörny”. A QSD8250 valamint a HSPA-CDMA2000 duál módú QSD8650 processzor szállítása és sorozatgyártása már megkezdődött, így hamarosan felbukkanhatnak az első erre épülő Windows Mobile és Linux alapú készülékek is.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés