2024 őszétől jöhetnek a kötelezően egységes töltők az EU-ban

Megegyezésre jutottak az EU jogalkotói, a 2024 őszétől az Európai Unióban megjelenő okostelefonoknak és táblagépeknek kötelező lesz USB-C-t használni, mint vezetékes töltőcsatlakozót. Az iPhone sem kivétel.

Több mint egy évtizede dolgoznak azon a jogszabályi rendeleten, melyről úgy tűnik, hamarosan végleges formát ölt. Amikor két éve az Európai Parlament nagy többséggel megszavazta a szabványos töltőcsatlakozókra vonatkozó intézkedés szükségességét, ebben a cikkben írtunk részletesen a miértekről és hogyanokról. Az Európai Unió Európai Parlamentjének közleményéből ma kiderült, sikerült megegyezésre jutnia a jogalkotóknak az egységes EU-s töltőcsatlakozók kérdésében. Ahhoz, hogy hatályba lépjen a szabályozás, először az Európai Parlamentnek, később pedig még az Európai Tanácsnak is el kell fogadnia azt idén, ez jelenleg már csak formaságnak tűnik. A telefongyártóknak a törvényjavaslat elfogadása és életbe lépése után után 24 hónap áll rendelkezésére, hogy alkalmazkodjanak az új szabályozáshoz, a laptopokat gyártó cégek hordozható számítógépei esetében a türelmi idő 40 hónap lesz.

Az androidos telefonok által már jó ideje használt USB-C lesz a kötelező standard 2024 őszétől.
Az androidos telefonok által már jó ideje használt USB-C lesz a kötelező standard 2024 őszétől.

A jogszabálytervezet értelmében minden olyan, 2024 őszétől az Európai Unió tagállamaiban forgalomba kerülő új elektronikus eszköznek, mely fizikai töltőcsatlakozóval rendelkezik, a vezetékes töltésfelvétel céljára USB-C csatlakozóval is rendelkeznie kell. A szabályozás vonatkozik a telefonokra, táblagépekre, laptopokra, digitális kamerákra, fejhallgatókra, hordozható videojáték-konzolokra, e-könyv olvasókra. Az okoskarkötők és az okosórák kicsi méretükből adódóan nem kötelesek USB-C-re váltani. Az EU-s törvény emelett olyan rendeleteket is tartalmaz, melyekkel a vezeték nélküli töltést és a gyorstöltést szabványosítanák a jövőben.

USB-C egy régebbi OnePlus készüléken.
USB-C egy régebbi OnePlus készüléken.

Az egységes EU-s töltőcsatlakozóval az uniós vezetés szeretné elérni, hogy csökkenjen az elektronikus hulladék mennyisége, mely az EU-ban termelődik, valamint egyszerűbbé tennék vele az emberek életét. A törvény hatályba lépése után a gyártóknak kötelező lesz feltüntetniük jól láthatóan a csomagoláson azt is, tartozékként jár-e a megfelelő töltő és kábel a vásárolt eszköz mellé. Az EU-s vezetésben úgy számolnak, ezzel 250 millió eurót spórolnak majd a vásárlók és 11 000 tonnányi elektronikus szeméttel kevesebb termelődik majd az unióban.

Az európai országok által termelt elektronikus hulladék mennyisége 2019-ben.
Az európai országok által termelt elektronikus hulladék mennyisége 2019-ben. [+]

A törvényjavaslat kapcsán tartott sajtótájékoztatón arra a kérdésre, hogy a szabályozás az Apple ellen irányul-e, Thierry Breton, az EU belső piacáért felelős biztos azt felelte, nem, a fogyasztók érdekét tartották szem előtt. A jogszabály ezen felül hagy egy kiskaput is, az USB-C adaptálása ugyanis csak a “kábelen keresztül történő vezetékes töltés” céljára kötelező, így ha az iPhone port nélkül kerül piacra csak a Qi technológián alapuló MagSafe-et használva, nem kell majd USB-C-t szerelnie telefonjára az Apple-nek. A pletykák egyébként arról szóltak az elmúlt hónapokban, hogy a 2024-es iPhone már USB-C-vel lesz felszerelve, jelenleg is tesztel az Apple. Ugyanígy maradhatnak az egyéb mágneses csatlakozók is (például a Surface vagy MacBook gépeken), amíg adott egy USB-C is az eszközön, amin keresztül képes töltést fogadni.

Egy Apple által gyártott Lightning kábel és egy USB-C kábel.
Egy Apple által gyártott Lightning kábel és egy USB-C kábel. [+]

Kritikus hangok szerint az EU elfojtja az innovációt a standardizált töltőcsatlakozóval, mert nem ösztönzi a gyártókat arra, hogy a jelenleginél jobb töltési szabványokat dolgozzanak ki. Az unió képviselői tagadják, hogy így lenne, és ígérik, az új technológiákhoz alkalmazkodóan folyamatosan frissíteni fogják a jogszabályt.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés