2 nm-en verné a Samsung a TSMC-t, elcsaklizná a Snapdragon 8 Gen 5-öt

Manapság a TSMC node-jai a hatékonyabbak, ám ez hamarosan változhat.

A Samsung nem csak tervez, hanem gyárt is chipeket a saját háza tájáról és megrendelőinek, a legfejlettebb node-okon azonban az elmúlt években a TSMC-nél az előny – határozottan előrelépett például a Snapdragon 8+ Gen 1 hatékonysága az előbbi gyártósorairól az utóbbira váltva. A Samsung 4 nm-es node-ját használó Exynos 2400 és a TSMC-nél készülő Snapdragon 8 Gen 3 hatékonysága amúgy egálnak tűnik, és egyik sem túl jó, mivel lemaradtak a 3 nm-es kapacitásról, mégis feltornázták a plafonig a teljesítményt. Ám nagyjából minden teljesítményteszt szerint a Qualcomm megoldása a gyorsabb.

Samsung gyártósori tervek FinFET és GAA technológiával
Samsung gyártósori tervek FinFET és GAA technológiával. Forrás: Samsung [+]

A Samsung azonban visszaszerezné a gyártástechnológiai előnyt, és mivel 3 nm-es node-jain már az utolsó simításokat végzik a tömeggyártás előtt, 2 nm-re terelődött a csata a piaci bevezetésért. Nem mindegy, ki készül el vele először, és milyen jó kihozatallal, ugyanis csak idén 126 milliárd dollár lehet a chipes piac árbevétele, ami 2026-ra 150 milliárd dollárra rúghat, és a TSMC mellett most már az Intel is versenyre készül a következő node-okon. A Samsung egyébként előrébb jár a GAA (gate-all-around) tranzisztorstruktúra használatában, amire a TSMC-nek mindenképp szüksége lesz 2 nm-en, szóval ezen a csíkszélességen valóban visszaszerezheti a Samsung az előnyt.

Persze a sikerhez megrendelések is kellenek, és úgy tűnik: a Snapdragon 8 Gen 4 gyártása marad a TSMC-nél, annak második generációs N3E node-ját használva, ami egyébként hatékonyabb az Apple A17 Pro N3 megoldásánál. A fordulat a Snapdragon 8 Gen 5-tel következhet, és a Qualcomm már 2 nm-es tesztchipek kapcsán kopogtat a két nagy bérgyártó ajtaján. A hardveres pletykákban jártas Revegnus szerint végül az a kompromisszumos megoldás születhet, hogy a Galaxykba szánt Gen 5 chipeket a Samsung, az összes többit pedig a TSMC gyártja.

Előzmények

Hirdetés