Hirdetés

CES 2023: 4X és 9X közötti nagyítású mobil kameramodult mutat be az LG

Mozgó lencsés optikai telefotó kameramodult csinált az LG Innotek.

Kevesebb elfoglalt hely a készülékházban, kisebb dudor a hátlapon, tiszta és éles képminőség fotóban vagy videóban négyszeres és kilencszeres nagyítás között. Ezzel a három tulajdonságával szeretné az LG Innotek és a Qualcomm közös fejlesztésű mobil kameramodulja elnyerni magának a gyártókat, akik hajlandók okostelefonjukban kipróbálni a technológiát. Az LG sajtóközlemény formájában jelentette be legújabb fejlesztését, a 2023-as CES kiállításon bővebb demót is fognak nyújtani, az említett modult ugyanis támogatja a Snapdragon 8 Gen 2-es platform, így akár már jövőre megjelenhet okostelefonokban.

LG Viewty (KU990) a cég mobilos üzletágának fénykorából, 2007-ből.
LG Viewty (KU990) a cég mobilos üzletágának fénykorából, 2007-ből.

Az LG közleménye szerint a DSLR-ekben használt teleszkópos felépítést vették alapul a mobilos modul megalkotásakor, így a négyszeres és kilencszeres tartománya között a modul fizikailag mozgatja a lencséket, ezzel minőségromlás nélkül elérve a kívánt nagyítást, s közben lefedve a 4X és 9X közötti teljes zoomtartományt. Az LG szerint megoldásuk világelső, a telefongyártók pedig csak profitálhatnak belőle, hisz így egy modullal meg tudják oldani azt, amihez eddig akár több különálló kamera kellett. A világelsőség csak a 4X és 9X közötti tartományra igaz, de a technológiára nem egészen, a Sony kínálatában már kapható 3,5X és 5,2X között folyamatos optikai nagyításra képes telefon.

Így néz ki a Sony optikai nagyításra képes kameramodulja (85-125 mm) az Xperia 1 IV-ben. Ehhez hasonló lehet az LG fejlesztésének felépítése is.
Így néz ki a Sony optikai nagyításra képes kameramodulja (85-125 mm) az Xperia 1 IV-ben. Ehhez hasonló lehet az LG fejlesztésének felépítése is. (forrás: Sony) [+]

A kameramodulba szerelt mechanika az LG szerint mikrométeres léptékű pontossággal képes beállítani a lencséket a kívánt nagyítási tartományban úgy, hogy közben precíz fókusz maradjon a képeken. Segítségére van az optikai képstabilizálás (OIS) is, valamint a Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 a modul használatára külön felkészített képfeldolgozója lencsekorrekcióval, autofókusszal, automata expozícióval és fehéregyensúly állítással.

Egyelőre azt nem tudni pontosan, hogy mikor láthatjuk majd az új modul teljesítményét piaci termékben. Az LG és a Qualcomm a januári CES 2023 után tervezi felgyorsítani a technológia promotálását a telefongyártók felé.

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Hirdetés