A finn szolgáltatók bojkottálják a Xiaomit

A viszonteladók ellenben nem tervezik kivezetni a termékeket, mivel a kínai gyártó ellen nincsenek érvényben hivatalos szankciók.

Finnország viszonya Oroszországgal már csak a történelmi múlt ismeretében is kényesnek, de leginkább feszültnek mondható, amin a közelmúlt eseményei értelemszerűen nem javítottak. Elsőként a Veikon Kone (kisker viszonteladó) jelezte nyáron, hogy nem kíván tovább Xiaomi termékeket forgalmazni, mivel a kínai gyártó továbbra is fenntartja az üzleti kapcsolatot Oroszországgal, de a piac akkor nem követte a példáját, így elállt a döntéstől, bár új modelleket azóta sem vesz fel a kínálatába.

Finnország, illetve a finn szolgáltatók problémája az, hogy míg a legtöbb gyártó, köztük kínaiak is, kivonult az orosz piacról, a Xiaomi változatlan formában jelen van, kihasználva a piaci rést, ami például 2022 harmadik negyedévében 39%-os növekedést jelentett a márkának éves összehasonlításban. A SuomiMobiili korábban arról is hírt adott, hogy a Xiaomi kifejezetten az orosz piacra optimalizált készüléket (Xiaomi Smart Display hub) mutatott be a Yandex-szel közösen fejlesztett szoftverrel, ami megerősíti a gyártó és az inkriminált ország közötti üzleti kapcsolat zavartalanságát és további kiterjesztését.

Az ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NACP) idén tavasszal az Oroszországgal fenntartott viszony miatt a "háború nemzetközi szponzorának" minősítette a Xiaomit, Finnországban tovább erősödött a Xiaomi üzleti gyakorlatával szembeni elégedetlenség, aminek most már a legnagyobb szolgáltatók is tevőlegesen demonstrálnak.

A DNA, az Elisa és a Telia is bojkottálja valamilyen formában a kínai gyártó eszközeit. A DNA és a Telia nem reklámozza a készülékeket és a boltok polcairól is eltávolítják a promóciós anyagokat, a meglévő készletek kiárusítását követően pedig nem szándékoznak feltölteni a raktárakat, illetve újabb modelleket felvenni a portfólióba. A Telia a maradék eszközök kiárusítását környezettudatossági okokkal indokolta, kidobni nem fogják őket. Az Elisa ugyan továbbra is kínál majd Xiaomi készülékeket, mivel a piaci igények szerintük nem teszik lehetővé a brand kivonását a portfólióból, de szűkítik az együttműködést a gyártóval és korlátozott választékkal maradnak piacon.

A két legnagyobb viszonteladó azonban továbbra sem szándékozik kivonni a kínálatból a Xiaomi eszközeit. A Gigantti és a Verkkokauppa nyilatkozatában megerősítette, hogy folyamatosan figyelemmel kísérik a szituációt, de nemzetállami szintű vagy uniós javaslat hiányában nem látják okát az értékesítés leállításának vagy a kínálat szűkítésének, de amint a Xiaomi felkerül az Unió szankciós listájára, vagy a finn kormány javasolja, megteszik a szükséges intézkedéseket.

Hirdetés