A legjobb kamerás mobil az N95

A Nokia N95 a gyártó első 5 megapixeles készüléke, ráadásul Carl-Zeiss lencsét kapott. A TIPA minden évben megválasztja a legjobb kamerás mobilt, borítékolni lehetett, hogy az N93 után most az N95-öt hozzák ki győztesnek.
A sajtóközlemény természetesen ömleng össze-vissza, ilyen és ehhez hasonló jelzős szerkezetekkel van tele, mint: "A Nokia N95 multimédiás számítógép, amely egy kis mobil csoda és még kamera is.", vagy: "A zsűri az éles, nagy nyomtatott képet lehetővé tevő autofókusz-lencsét, a torzítást megakadályozó, igazi mechanikus zárat, a közeli felvételhez fókuszáló, Tessar lencsével felszerelt Carl Zeiss objektívet és a távoli tárgyak fotózásához használható, akár húszszoros digitális zoomot emelte ki."
Főleg ez utóbbi mondatrész meglepő, mivel egy TIPA szintű szervezetnek azért be kellene azt látnia, hogy a húszszoros digitális zoom körülbelül semmire nem jó. De mi is ez a TIPA? "A TIPA-t a fotózással, illetve képfeldolgozással foglalkozó szaklapok független, nonprofit szervezeteként alapították 1991-ben. A TIPÁ-nak jelenleg 12 országból 31 magazin a tagja."
Aha. A TIPA tagjai valószínűleg egy darab N95-tel készült képet sem láttak, vagy ha igen, akkor az a jóval az eredmény kihirdetése után megjelent új szoftverrel készült, amely már tényleg korrektebb képeket eredményez, mint a készülékben eleinte alkalmazott verzió, amely gondosan olyan mértékben próbálta a képzajt palástolni, hogy konkrétan nullára redukálta a részletességet, ráadásul a kép szélein gyakran jelentkezett életlenség. Akkor viszont a Nokia külön a TIPA számára előbb odaadta az új szoftvert, hiszen mégiscsak egy független szervezetről van szó, ugyebár.
Az, hogy 2007 áprilisában már odaítélik a 2007-es év legjobb kamerás mobiljának díját önmagában még nem annyira meglepő, hasonlóképp működik Az Év Autója szavazás is. Ám itt nem tudhatjuk, hogy ebben a mezőnyben még kik szerepeltek, és a további szereplők hány pontot kaptak a szavazásnál, pedig talán így lenne korrekt egy független szervezettől egy ilyen - elvileg - rangos díj odaítélése.
Mindezen kételyek mellett egyébként az eredmény olyan szempontból jogos, hogy az európai piacon az LG KG920 mellett kizárólag az N95 rendelkezik 5 megapixeles kamerával, és bár ezen a fronton az előbb említett vetélytárs sem produkál rossz képeket, de telefonként kétségtelenül az N95 nyújt többet. Mindezek tetejébe a napokban elérhetővé vált új szoftver már tényleg bíztató eredményeket tud felmutatni a képminőség szempontjából, de vajon miért is nem lehetett rögtön ezzel a verzióval piacra dobni a telefont?
  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés