A Lenovo készüléke nem lehet Smartbook

A Smartbook AG (Németország) a Lenovo Skylight nevű gépének bejelentése óta igen aktív jogi tevékenységet folytat, lévén, hogy az újdonság valahol a PDA-k és a netbookok között helyezkedik el, s erre az internetes sajtó automatikusan a Smartbook nevet sütötte rá. Természetesen nem a nép fejéből pattant ki az elnevezés, nem is a sajtó aggatta rá az új kategóriára, hanem a Qualcomm marketing igazgatója nevezte így még korábban ezeket a gépeket, majd egy konferencián decemberben beismerte, hogy marketingfogásról volt szó csupán.

A Smartbook AG és a Qualcomm közötti jogi vitát előbbi nyerte, ezért a most bejelentett Lenovo készülék kapcsán erre a németországi Kölnben tavaly augusztusban megszületett döntés értelmében a "smartbook" szót csak a Smartbook AG használhatja. Annak ellenére, hogy a a védjegy itthon nem bejegyzett, a Smartbook AG szerkesztőségünk számára is küldött felszólító jogi levelet, hogy tartózkodjunk a kifejezés használatától minden olyan esetben, amikor nem a Smartbook AG termékeiről esik szó.

Pillanatnyilag tehát bármennyire is passzol a smartbook kifejezés a netbook és a smartphone közé eső termékekre, más nevet kell rájuk találni. Ugyanakkor a technika történelmében nem egy és nem két példa akad arra, hogy egy termékcsoport, vagy kategória mindenki által elfogadott megnevezése igazából egy gyártó márkajelzéséből alakult ki, elég csak a Walkmanre gondolni, bár itt a helyzet fordított, hiszen a Smartbook AG által forgalmazott gépek inkább a notebook kategóriába sorolhatóak.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés