A Nokia felvásárlásának hatásai

A Microsoft két nappal ezelőtt jelentette be a Nokia mobiltelefonos és szolgáltatások fejlesztésével foglalkozó részlegeinek felvásárlását, mellyel együtt 32 000 új alkalmazottra is szert tett. Az akvizíció során ugyan a finn gyártó szabadalmait nem kaparintotta meg, ám egy egyszeri licencdíjért cserébe egy évtizeden át használhatja azokat, illetve egy különmegállapodás keretében 4 évig a térképekhez is szabadon hozzáférhet.

A Windows Phone készülékek gyártói ugyan számíthattak egy ilyen esemény bekövetkezésére, mégis hideg-zuhanyként érte őket, hiszen a finn gyártó világhírű logisztikai, ipari formatervező és gyártórészlegeinek megszerzésével a Microsoft partnerei legnagyobb riválisává vált. Az eseményeket a nagyobb gyártók közül a Samsung nem kívánta kommentálni, a HTC pedig csupán annyit fűzött hozzá, hogy egyelőre kiértékelik a helyzetet és csak ezt követően kívánnak nyilatkozni.

A Microsoft a Nokiával közösen tartott sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy továbbra is számít partnereire és licencelni kívánja a Windows Phone platformot, mely fejlesztése a hardveres és szoftveres részlegek összehangolásának köszönhetően a jövőben jelentősen felgyorsulhat.

Azóta történt

Előzmények

  • Mobilarena TV: mi lesz veled Nokia?

    Közös adást gyártunk ma a PH!TV-vel, amely ezúttal nem készülékteszt, hanem inkább jósolgatás a Nokia-Microsoft vadházasság újabb fejezetéről.

  • A Huawei együttműködne a Nokiával, nem háborúzna

    Bár múlt hónapban még egy esetleges felváráslásról szóltak a pletykák, most a kooperáció van terítéken.

Hirdetés