A Samsung nem csak tárgyal a MediaTekkel

Évek óta szó van róla, hogy a Samsung együttműködést tervez kína legnagyobb OEM chipset tervezőjével, noha MediaTek lapra szerelt Samsung eszközt még nem nagyon láttunk. Legutóbb viszont az igen közkedvelt, alsó-közép kategóriás Galaxy Grand Prime várható idei kiadásának eredményeit láthattuk a Geekbench adatbázisában, ami látszólag egy MediaTek által tervezett SoC-ra épül.


[+]

A csúcskategóriában többségében a Samsung saját fejlesztései pörögnek (itt-ott a Snapdragonok), főleg ebben a szegmensben jellemzőek az Exynos, gyakran úttörő megoldásai. Az S6-ban debütáló Exynos 7420-as lapka volt az első 14 nanométeres gyártástechnológiával készült mobilos egység, jövőre pedig elsőként dobhatnak piacra 10 nm-es, FinFET technológiával előállított, majd 4 GHz-en dolgozó lapkákat.  A középkategóriában jellemzően a Qualcomm megoldásait részesítik előnyben (exynosos variáns persze itt is van), míg az alsó szegmensben elvétve felbukkant néhány Spreadtrum konstrukció is. A MediaTek-kel való együttműködés várhatóan az alsó és középkategóriás, valamint Tizen alapú készülékeket érintené.


[+]

Az eddigi, nem hivatalos információk alapján is esélyes volt a két vállalat kooperációja, most viszont első ízben fordult elő, hogy a MediaTek felsővezetői szinten, hivatalosan elismerte a Samsunggal való, nem csak tárgyalások, de lényegében konkrét együttműködés tényét. Tsai Ming-kai, a MediaTek elnökét a Note7 akkumulátor fiaskó kapcsán kérdezték, aki arra hivatkozva tagadta meg a választ, hogy a Samsung ügyfele a MediaTeknek, így nem áll módjában kommentálni a kellemetlen eseményeket. Az elemzők a MediaTek piaci részesedésének szignifikáns emelkedését várják az együttműködéstől.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés