A szakma válaszokat keres, a Samsung válaszokat ígér a Note7 kapcsán

Miközben a gyártó a súlyos akkumulátorhiba okainak kivizsgálásán dolgozik, ismét nő az érdeklődés az S7 edge iránt. De vajon mi lehet az akkumulátorgyulladás oka?

Érkezik a válasz, ám előtte még vizsgálódnak

Hiába az első visszahívás és a széles körben elindított csereprogram, a Galaxy Note7 új akkumulátoraival is gondok akadtak, ezért a Samsung úgy döntött: úgy ahogy van, leállítja az értékesítést és a gyártást, ami lényegében a phablet végét jelenti. Egy dél-koreai szakértő, Chul-wan Park szerint a probléma eleve komplexebb volt annál, amit meg lehetett volna oldani egyszerű akkumulátormárka cserével, és a TechRadar szerint még mindig nem teljesen világos a Samsung számára, hogy pontosan mi okozza a gondot. Egy mai nyilatkozat szerint mindenesetre heteken belül érkezik a hivatalos válasz.

A második visszahívás elrendelése Amerikában

„A cseretelefonok más beszállítótól érkező akkumulátort kaptak, mint az eredetiek. Jelenleg alapos vizsgálatot folytatunk az ügyben, és korai volna ennek a végeredményéről spekulálni. A következő hetekben bővebb válaszokat tudunk majd adni” – hangzott el a gyártó részéről. Mindeközben az amerikai CPSC elrendelte a Note7 második hivatalos amerikai visszahívását. Az indok: "a Galaxy Note7 lítium-ion akkumulátora túlmelegedhet és kigyulladhat, ami súlyos tűz- és égésveszéllyel járhat a felhasználók oldalán."

Röntgenfelvétel a Note7 Samsung SDI és ATL gyártmányú telepéről. A szigetelőrétegek túl közel lehetnek az akkumulátor burkolatának széléhez
Röntgenfelvétel a Note7 Samsung SDI és ATL gyártmányú telepéről. A szigetelőrétegek túl közel lehetnek az akkumulátor burkolatának széléhez (forrás: PhoneArena) [+]

Az innováció lett a Note7 veszte?

A PhoneArena összeszedte az akkumulátorproblémák lehetséges okait. A gyártó büszke arra, hogy új, 3D hőformáló technológiájával és precíz fém/üveg illesztésével gyakorlatilag tökéletesen szimmetrikus és kerekded formát kapott a Note7, ám roppant szorosan foglal helyet benne az akkumulátor, hiszen az S Pennek is el kell férnie, minden más komponens mellett.

Egy kiszivárgott koreai elemzés szerint az első problémákat okozó Samsung SDI akkumulátorok ráadásul szélesebbek az ATL-gyártmányúaknál, és problémát okozhat az anód és katód vékony szigetelésének megsérülésére akár nyomás, akár hőtágulás hatására, aminek az összeomlása rövidre zárhatja az áramkört és jöhet a felforrósodás. Mivel azonban az új akkumulátorokkal is gond akadt, úgy egyáltalán a szigetelőrétegben lehet a hiba egyik potenciális forrása, és a negatív elektróda burkolata sem feltétlenül megfelelő.

A Note7 gyorstöltési diagramja
A Note7 gyorstöltési diagramja (forrás: Android Authority) [+]

A gyorstöltés is ludas lehet

A Financial Times a gyorstöltés felelősségét sem tartja kizártnak. Egyik forrása a Samsunggal való egyeztetés után arról számolt be, hogy a gyártó sajátos megoldást használ a Note7 SoC-je esetében, hogy a villámgyors töltést garantálja. Ugyanakkor, „ha túl gyorsan akarod tölteni a telepet, instabillá válhat. Ha túlfeszíted a rendszert, felrobbanhat. Valaminek meg kellett adnia magát. Ezek a készülékek a technológiai vívmányok csodái, és elképesztő, hogy mi mindent ki lehet hozni egy apró lítium-ion komponensből.”

A Financial Times megjegyzi: óvatosan kell az áramerősség és a feszültség váltakozását megoldani, és ezt a feladatkört a Note7 esetében egy Dialog DA9155 kódjelű chip vezérli a ChipWorks elemzése szerint, és ez monitorozza a termelődő hőt. Talán ennek a kalibrálásánál csúszhatott be hiba. Nyilván a belső vizsgálat fog pontos választ adni az okokra, mindenesetre több faktor is közrejátszhatott abban a pár tucat esetben, amikor galibát okozott az akkumulátor.

Nem lenne az S7 edge edge, ha nem lennének edge funkciói
Nő az érdeklődés az S7 edge iránt, és a folytatása feledtetheti a Note7 zakóját [+]

Mi lesz veled, Galaxy?

Elég komoly csorba esett a Samsung hírnevén a második visszahívás miatt, és a jól értesült orosz Hi-tech Mail információi szerint nem elképzelhetetlen, hogy a Note név viheti el a balhét, azaz több Galaxy mobil ilyen titulussal nem érkezik. A cél nyilván az, hogy a Galaxy brand megmaradjon, és az esetre a Note7 kapcsán emlékezzenek a vásárlók. Ennek az egyik kulcsa az S szériára fektetett nagyobb hangsúly lehet, amely amúgy is jól szerepel idén, mint az utóbbi pár esztendőben. A DigiTimes szerint egyre kapósabbak ezek az eszközök Tajvanon, ahol a legújabb csereprogram keretében tízből kilencen a Note7 vételárának visszakérése helyett az S7 edge-et választják, némi pénzügyi kompenzációval megfejelve, ergo nem fordítanak hátat a márkának.

A DigiTrend szerint a Samsung már meg is növelte az S7 széria gyártósorainak kapacitását, hiszen közeleg az ünnepi időszak, és a Note7 kiszállt a játékból. Végeredményben a Galaxy S8 lehet az az eszköz(család), amelyik a Samsung mobilok megtépázott hírnevét a korábbi fényébe visszaállítja. Pletykálnak már 4K-s variánsról, 10 nanométeres csíkszélességgel gyártott SoC-ről és az egész előlapot betöltő kijelzőről. Már a premierdátumot is tudni vélik egyesek: állítólag a 2017-es MWC előtt, február 27-én hull le a lepel az eszközről vagy eszközökről, amelyek nem hibázhatnak.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés