Adjátok meg a Samsungnak, ami a Samsungé!

Kötbér kifizetését kéri a Samsung az Apple-től, amiért az utóbbi nem tart annyi OLED panelre igényt, amennyiben a szerződésben minimálisan megegyeztek.

A Samsung igen sok lábon álló multinacionális vállalat, így lehet az, hogy a mobiljai például az iPhone-ok vetélytársai, miközben azokban számos alkatrésze köt ki. A Samsung hatalmas részesedéssel rendelkezik az OLED piacon, és 2017-ben az Apple az egyik kulcsmegrendelőjévé vált, akkor állítólag 50 millió, 2018-ban pedig 200 millió megjelenítőre igényt tartva. Dél-koreai források szerint a szerződésben szerepelt egy gyártási minimumszám, amennyire legalább igényt kellett tartania az Apple-nek, kötbér kifizetésének terhe mellett, ha mégse lenne ennyire szüksége.

Az iPhone X mindent újraír az Apple okostelefonok történetében
Az iPhone X volt az első Apple mobil OLED panellel, ám nem fogyott olyan jól, mint arra számítottak [+]

A vártnál gyengébb iPhone X eladások, majd az IPS megjelenítőt felvonultató iPhone XR sikere miatt pont ez történt: a minimum darabszámnál kevesebbre volt az almásoknak szüksége. Márpedig a Samsung A3 OLED gyára állítólag kizárólag az Apple rendelkezésére áll, és annak a kihasználtsága az utóbbi években nem haladta meg az 50%-ot, ami nyilvánvaló anyagi veszteséget hozott. Többek között emiatt tehetett le a vállalat a tervezett, egymilliárd dollár értékű új OLED üzem felépítéséről.


Az IPS panellel szerelt iPhone XR nagyobb sikert aratott az OLED társak ellenében, mint azt várták [+]

Mivel pedig a koreaiak árbevétele és nyereségessége is megérezte a mobilpiacon általánossá váló visszaesést, az Apple-t a kötbér kifizetésére kérik. Az ET News szerint több száz milliárd koreai wonról van szó, ami jelenthet több tíz vagy több száz milliárd magyar forintot is attól függően, pontosan mekkora ez az összeg. Ez aligha fog kiderülni a publikum számára, mindenesetre a kötbér kifizetéséről vagy egyéb úton történő rendezéséről jelenleg is egyeztet a két fél, amely ebben az ügyben semmiképp sem akar vakvágányra futni, hiszen a panelek gyártásából és használatából kölcsönösen profitálnak. Az egyik megoldás egy új egyezség lehet, melynek értelmében OLED panelt kaphat egy vagy több jövőbeni iPad és MacBook modell.

Hirdetés