Hirdetés

Hirdetés

Akciófigyelő: rászálltak a magyar szolgáltatók a kutyákra

Majd pont a kutyának ne kéne SIM, ugye? Nyomkövetős ajánlatok bukkantak fel a szolgáltatóknál.

Volt egy kis késleltetés ebben a történetben, kisállatokat követő eszközök már évek óta léteznek, ahogyan a GPS-t és a SIM-et bele lehetett ügyeskedni egy akkora dobozba, ami már egy közepes testű kutyának nem zavaró. Mi több ilyen megoldást is próbáltunk (Trackimo, MyKi Pet, MyKi Spot), de ezek szolgáltatófüggetlen termékek voltak beépített (és havidíjas), vagy általunk biztosított (szabadon választott konstrukciós) SIM-mel. Előbbi elég drága, utóbbi pedig szintén az tud lenni, ha az ember a publikus csomagok között kell matasson.

Ez még a MyKi Pet - nyugodjék békében
Ez még a MyKi Pet, amihez még nem volt ideális tarifacsomag [+]

De a közelmúltban mind a három nagy szolgáltató lépett és szinte egyszerre jöttek piacra a kifejezetten kutyás megoldásokkal, még az árazás is nagyon hasonló. Micsoda meglepetés, hogy a Telenor és a Vodafone mindezeken felül pont ugyanazt a trackert is kínálja, ami a Blaupunkt terméke. A Telekom viszont az Alcatel eszközére építi a szolgáltatást, a Telenornál azonban a kínálat része a MyKi Spot is, de azt mostantól már inkább nagymamákra javasolják az SOS funkció és az ezzel kapcsolatos extrák miatt.


[+]

A díjcsomag is hasonló, a Telenornál Track, a Vodafone-nál Lokátor, a Telekomnál pedig Radar a tarifa neve. Utóbbinak 590 forint a havidíja, a másik két operátor 490 forintot gombol le a júzerről. Viszont a Telekomnál adott Alcatel tracker ára jóval kedvezőbb, mint a Blaupunkt GS02 nyomkövetőért fizetendő akár egyszeri, akár részletekre bontott összeg, pedig a két ketyere a tudását tekintve nem tér el túlzottan, szóval úgy tűnik, hogy a Telekom jóval ügyesebben választott beszállítót, az Alcatel termékét függetlenül is meg lehet venni 10-12 ezer forintért, míg a Blaupunkt GS02 listaára a Telenor szerint 33 ezer forint, ami azért egy vaskos viccnek is felfogható.


[+]

Ugyanakkor a szolgáltatók nem nagyon szeretnék, hogy az ügyfél nem tőlük vegye meg az eszközt. Ezért mind a három szolgáltató kiköti, hogy a tarifacsomag csak és kizárólag az általuk forgalmazott készülékkel vehető igénybe, tehát hiába tud az ügyfél akár féláron is beszerezni egy ugyanolyan képességű trackert, a szolgáltató nem engedi, hogy a trackerekhez kifejlesztett tarifát ebben az esetben igénybe tudjuk venni. Noha az 5-600 forintos havidíjak nem tűnnek drágának, de egy havonta maximum 50 megabájt adatforgalmat bonyolító, maximum GPRS technológiát használó, apró adatcsomagokon nyugvó adatkommunikációs csomagért még mindig túlzás, pláne akkor, ha az operátor amúgy a jelek szerint szépen keres magának az eszköznek az értékesítésén is.


[+]

A Vodafone 500 MB, a Telenor 1 GB adatforgalmat ad a csomagba, de odaírhatnák azt is, hogy korlátlan (ahogyan azt a Telekom meg is tette), ha csak az adott trackerben működik a kártya, akkor nem létezik olyan felhasználási szcenárió, hogy ezt átlépjük, szóval semmi jelentősége nincsen a csomaghoz tartozó adatmennyiségnek. A Telekomnál azt írják, hogy korlátlan, de a maximális átviteli sebesség 32 kbps. Ami amúgy bőven elég is ezekhez az eszközökhöz.


[+]

A kutyás trackerek nagyjából ugyanazt tudják: pár napos készenlét, nyakörvre tehető berendezés, IP65-ös védelem, illetve általában valami hangot is ki tudnak adni. A Blaupunkt GS02 biztos, mert azt elvileg fel is lehet hívni, ha a kártyán van hangcsatorna (és a Vodafone ilyet biztosít). Beltérben a helymeghatározás nem lesz túl pontos, elvileg a Telekom által forgalmazott Alcatel Move Trackben WiFi-modul is van, ami miatt gyorsabb és pontosabb lehet a pozicionálás. Egy okostelefonos alkalmazás minden trackerhez jár, az alapvető funkciók közé a térképes lokalizáció, a geokerítés és a historikus adatok megtekintései tartoznak.

A Telekom ajánlata itt, a Telenor megoldása itt, a Vodafone szolgáltatása pedig itt tanulmányozható.

 

Hirdetés