Alkotmánybíróság és a mobiltornyok

A rendelkezés egyes bekezdései a tulajdonjog korlátozását írja elő a közérdekre való utalással. Ugyanakkor az elektronikus hírközlő létesítmények, mobiltávközlési tornyok létrehozásához fűződő közérdekre való általános hivatkozás mellett az eht nem határozza meg azokat a szempontokat, amelyekből megállapítható volna a konkrét ingatlanok esetében a korlátozást szükségessé tevő közérdek megléte. Ezért semmisítette meg a testület a vonatkozó pontokat.

A mobiltelefon-hálózat kialakításához szükséges átjátszó- és adótornyok építésével valamint az antennák telepítésével kapcsolatos említett törvényi szabályozás felülvizsgálatát csaknem 200 indítványozó kérte az Alkotmánybíróságtól. A kérelmezők szerint az említett szabályozás lehetővé teszi, a távbeszélő eszközök kényszerrel való létesítését, ez pedig a tulajdonhoz való jog sérelmével jár. Az indítványozok szerint a mobiltelefon hálózat kiépítése nem tekinthető közérdeknek. Az Alkotmánybíróság ugyanakkor ezt nem mondta ki, csak arról foglalt állást, hogy a törvény ebben esetben az nem szabályozza pontosan, mi számít közérdeknek.

Három alkotmánybíró, Dr. Paczolay Péter, Dr. Bragyova András, Dr. Holló András különvéleményt fogalmaztak meg a határozattal kapcsolatban, vagyis nem értettek egyet a többséggel.

Hirdetés