Amikor a politikus beleszól a telekommunikációba

Teljesen hidegen hagy, hogy melyik párt képviselőjétől érkezett a minap az az egyelőre eléggé megalapozatlannak tűnő sajtóközlemény, amelyben dr. Nyitrai Zsolt üdvözli az európai roamingtarifákat (s egyben fényezi is pártjának ez ügyben tett vélt vagy valós lépéseit), majd a következő észrevételt teszi:

"A Fidesz szerint, sajnálatos módon egyes magyarországi mobilszolgáltatók a Közösségen belüli nyilvános mobiltelefon-hálozatok közötti barangolásról (roaming) szóló, 717/2007/EK számú uniós rendelet szellemiségével össze nem egyeztethető módon, vitatható árképzést alkalmaznak. Tapasztalataink szerint már a szabályozás elfogadásának napjától megfigyelhető a belföldi díjszabás árainak akár 10%-os emelése. A Fidesz szerint a belföldi tarifák emelése nemcsak nemzetközi viszonylatban egyedülálló, de a piaci folyamatokkal is ellentétes irányú."

Ezek után még a képviselő úr kilátásba helyezi, hogy fenti ügyben a GVH-hoz és az NHH-hoz fordul, hogy a két testület büntesse meg jól a fentebb meg nem nevezett szolgáltatókat.

A dologgal azonban van néhány - leheletnyi - probléma. Egyrészt tények nélkül vagdalkozni én is tudok, mondjuk szerintem Dr. Nyitrai Zsolt az EU roaming bevezetése óta mintegy 10%-kal többet eszik. Álláspontom szerint ha már egy politikai párt bele óhajt szólni jelen esetben a mobiltávközlésbe, akkor azt tegye korrekten, nevezze meg, hogy az "egyes mobilszolgáltatók" mögött mely cégek állnak, illetve tényekkel tegye világossá, hogy az állítólagos 10%-os emelkedés mely tarifacsomagoknál történt. Mert ez ebben a formában nem csupán édeskevés, hanem teljesen hiteltelen is.

A sajtóközlemény megérkeztét követően természetesen válaszoltunk a feladónak, s a fenti kérdéseket feltettük, ezekre azóta nem érkezett semmiféle válasz. Ugyanakkor a teljesség igénye nélkül összegyűjtöttünk néhány olyan tarifacsomagot és változást, amely az EU roaming bevezetése után történt, s nem úgy tűnik, mintha itt 10%-os emelés történt volna.

Vegyünk egy teljesen általános példát, itt van a mobilinternet. A szolgáltatók jelenleg épp egymás alá licitálnak díjszabás tekintetében, ha mondjuk egy közepesnek számító, havi 5 gigabájtos netezést veszünk, akkor az most szolgáltatótól függően 3-8 ezer forintból megoldható, míg egy fél évvel ezelőtt ez 20-40 ezer forintos összeg körül alakult. De nézzünk néhány tarifacsomagot, a T-Mobile kínálatában megjelent a Domino Friends, amely opciós díjért cserébe akár 7,5 forintos hálózaton belüli percdíjat kínál, vagy itt van a Djuice Számlás10, amely minden irányban 29 forintos percdíjat és 10 forintos SMS költséget tartalmaz. Vagy vegyük a Vodafone-t is, az Üzeti Fix csomagok között találhatunk egységesen 18 forintos percdíjakkal dolgozó, másodpercalapú tarifát, a feltöltőkártyás konstrukciók között pedig ott a sCool, amely éjjel-nappal 9 forintos hálózaton belüli percdíjakkal kecsegtet.

Mire gondolhatott a képviselő? A Pannonnál volt emelés, amely nagyrészt a már lezárt csomagjaikat érintette, a jelenleg is elérhető konstrukciók esetében 1-2 forintos drágulást okozott, amely távol áll a 10%-tól. A Vodafone pedig még tavasszal változtatta meg a Passport kapcsolási díját, de ez még jóval az EU roaming bevezetése előtt volt, illetve még áprilisban váltotta fel a Select csomagot a Basic, amely nem annyira kedvező, viszont az eredeti tarifához nem nyúlt a szolgáltató. Ha Dr. Nyitrai ezekre gondolt, akkor szerintünk alaposan mellélőtt, és nagyjából azt érte el, hogy amíg nem ad konkrét információt, addig alaptalanul kelti a feszültséget.
PS: szeretném felhívni az olvasók figyelmét, hogy oldalunk természetesen politikailag független, nem azzal van problémánk, hogy a Fidesz küldte a közleményt, küldhette volna a másik oldal is. Hanem azzal, hogy nincsenek benne tények.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés