Apple: 3,9 milliárd dolláros beszállítói megállapodás

A rekord negyedéves eredmények bejelentésekor Peter Oppenheimer, az Apple pénzügyi főigazgatója és Tim Cook, az Apple műszaki főigazgatója és megbízott vezérigazgatója egy stratégiai szempontból igen jelentős beszállítói megállapodásról is beszélt, melynek csupán pénzügyi részletei kerültek nyilvánosságra, de a tárgyát egyelőre homály fedi. Az Apple a következő 2 év során összesen 3,9 milliárd dollárt költ majd az egyelőre nem ismert komponensek fejlesztésére és gyártására, melynek egy része előleg, illetve berendezésekre és a munkafolyamatok beindítására fordítható alaptőke formájában jut el a meg nem nevezett beszállítóhoz.

Cook szerint az újabb befektetés a 2005-ben a Flash memóriák fejlesztése és gyártása kapcsán kötött beszállítói megállapodásához hasonló jelentőségű, mely akkor az iPod termékcsalád sikerének alappillérét jelentette. Az Apple pénzügyi beszámolója szerint az üzlet részét jelentő első 650 millió dolláros részlet már kifizetésre került, a következő negyedév során pedig újabb 1,05 milliárd dollár megfizetésére kerül majd sor.

Habár a beszállítói megállapodás pontos részletei egyelőre nem ismertek, pletykák szerint a nevén nem nevezett beszállító a Sharp vagy a Toshiba lehet, melyek többek között a szemüveg nélküli 3D megjelenítési technológiák területén is igen aktív kutatásokat végeznek.