Hirdetés

Apple blog: iBaby kamera iGyerekhez

Van a családban gyermek, tartozik hozzá babamonitor is. Ugyanebben a családban van iPad Mini, no meg egy Airport Express is, tehát elvileg minden adott volt ahhoz, hogy az iBaby nevű cég selejtes fánkra hasonlító termékét autentikus környezetben próbáljuk ki. A termék neve M2, csak így, egyszerűen, de mivel a cégnek ezen kívül egy M3 nevű másik, routerrel egybekötött berendezése is létezik, ezért nincs is ebben semmi meglepő.

Az iBaby névre azért kissé megborzong a nem almás környezetben élő egyszeri ember, oké, hogy van iPhone, iPad meg iPod, meg minden szolgáltatás neve kicsi i-vel kezdődik (iMessage, mondjuk), de azért az iBaby első hallásra kicsit meredek, esetleg egy iMonitor talán jobb lett volna. Bár az is tény, hogy elég egyértelmű ez a névadás, itt valami Apple környezetben működő, gyerekkel kapcsolatos dolog lesz - és tényleg, bár hozzáteszem, hogy a megoldás bármilyen egyéb, otthoni célú kamerás megfigyelésre tökéletesen alkalmas. Lenne, ha nem lenne annyira bezárva az Apple világába.

A dobozban benne van a már említett fánk, egy jókora gyűrű, egyik felén néz kifelé a kamera, itt van a hangszóró és a mikrofon is, a másik felén pedig egy ajtó mögött ül a bekapcsológomb, a töltő és a normál USB csatlakozója. Ugyan nem hirdetik sehol, de a kütyü egy rövid ideig akkumulátorról is megy, ha esetleg áramszünet lenne a gyerekszobában, akkor is működhet, bár hozzáteszem, hogy ilyenkor a WiFi router nem biztos, hogy üzemel. Elvégre az is árammal megy…

A fánkot egy kistányérra kell tenni, élével. Ezt mágnes segíti, a gömbölyded kialakításnak hála elég sokféle szögben megáll a gyűrű, ráadásul kapunk két tiplit és csavart, ha esetleg az egészet a falra óhajtjuk szerelni. Az üzembe helyezést annyira egyszerűnek gondolták a gyártónál, hogy a mellékelt papírocska mindössze egyetlen oldalas és kemény két pontban foglalja össze a tudnivalókat: helyezd el az eszközt, ahol célszerű, majd töltsd le az iBaby View nevű programot és kövesd a kijelzőn leírtakat. Ez biztatóan hangzott egészen addig, amíg neki nem álltunk, hogy megfigyelés alá helyezzük a mit sem sejtő gyermeket.

Az iPad Minivel egyből lukra szaladtunk, az iBaby View ugyanis nem volt fent az alkalmazásboltban, aztán kiderült, hogy fent van az, csak nem készült belőle táblagépes verzió. Van viszont egy iBaby Monitor HD, ami kiküszöbölné ugyan ezt a hibát, de a telepítési és regisztrációs folyamatot mindenképpen az iBaby View segítségével kell végigvinnünk. Ha megvan a szoftver, akkor első körben be kell kapcsolni a terméket, egy zöld lámpa jelzi, hogy ez sikerült. Ezután rá kell dugni a tabletet, a telefont, vagy az iPodot USB kábel segítségével a kamerára, ezt elvileg érzékeli a szoftver, megkérdi, hogy engedélyezzük-e, hogy megoszthassa a WLAN adatokat és használhassa a mikrofont. Igen, igen, csináld, persze. Regisztrálnunk kell egy felhasználói fiókot az iBaby szerverén, ez semmi perc alatt meg is van.

Aztán érdekes módon nem sikerült továbblépnünk. Megnyitottuk a hálózatot, lehúztuk a kábelt, visszadugtuk, új fiókot csináltunk, megint lehúztuk, kikapcsoltuk a kamerát, vissza, újraindítottuk az iPadet, de egy órányi szüttyögés után feladtuk. Máig nem tudom, hogy mi lehetett a baj, mert másnap - gyerek, gyerekszoba, kiságy és egyéb kellékek mellőzésével - a szerkesztőségben életre kelt a rendszer. Persze itt sem sikerült egyből, volt olyan is, hogy kiírta, hogy az iPodunk nem támogatja ezt a kiegészítőt, de aztán a harmadik próbálkozásra minden csont nélül végigfutott és felbukkant Legendd joviális arcberendezése a kijelzőn, rögtön éjszakai módban.

Ha működik, akkor nagyon kellemes és könnyen használható a rendszer. A szoftvert megnyitva kis töltögetés után megpillanathatjuk a mozgóképet, ránézésre 15 fps lehet a frissítés a felbontás VGA. Ez elég, egy gyerek nem sportkocsi, szóval a lényeget bőven fogjuk látni. Bármikor menthetünk képet, kapcsolhatunk éjszakai üzemmódot manuálisan, de ezt a fényviszonyok érzékelésével a kütyü magától is aktiválja. Ilyenkor a kamera körül kigyulladnak a piros infravörös ledek, remélhetőleg ezek nem zavarják az aludni igyekvő babát. Az iBaby M2-n van mikrofon, tehát ha felsír a csemete, azt is halljuk, illetve mi is beszélhetünk hozzá, ha aktiváljuk ezt a funkciót.

Kétféle notifikációs megoldás létezik, vagy hangra, vagy mozgásra riaszt a cucc, ha épp nem a gyereket nézegetjük, akkor push üzenetet kapunk az iEszközre, hogy valami történt. Ilyenkor egyből megnézhetjük a kamera képét, a történéssel egyidőben pedig három fotót készít a kütyü és ezeket utólag is megtekinthetjük. Mozgóképet nem tárol a rendszer. Fontos tudni, hogy nem csak otthon működik a dolog, ha másféle hálózatra lépünk, akkor is láthatjuk a kamera képét, a háttérben egy DDNS szolgáltatás üzemel - a tökéletes működéshez viszont az kell, hogy az otthoni netünk egyedi IP-vel rendelkezzen a kapcsolódás során. A készített képeket megoszthatjuk, még tolhatunk rá szépségfiltereket is (jujj), némi üröm az örömben, hogy a cég hivatalos oldalán nem tudtam bejelentkezni az iPodon létrehozott fiókommal, úgyhogy csináltam egy újat. És kiderült, hogy ez csak arra való, hogy rendeljek egy iBaby M2-t (vagy M3-at) 45 ezer forintért.