Hirdetés

Apple blog: MacBook Air vagy iPad?

Bár a StarKing által támogatott Apple blogban eddig jellemzően csak a cég mobil eszközeivel (azaz iPhone-nal, iPaddel és iPodokkal) foglalkoztunk, most úgy döntöttünk, hogy egy cikksorozat erejéig bevonjuk a hordozható számítógépeket is. Történt ugyanis, hogy két hete birtokunkban van két darab új generációs MacBook Air, melyekről prohardveres kollégáink hamarosan publikálják a mély szakmai elemzést, mi viszont más oldalról vizsgálódunk. A StarKingnek köszönhetően ugyanis szerkesztőségünk egy iPaddal is rendelkezik, a kisebbik MacBook Air kapcsán pedig felmerült bennünk a kérdés: mennyire tudják kiváltani ezek az eszközök egymást? Pontosabban; miben tudja kiváltani az iPad a nagyjából kétszer annyiba kerülő MacBook Airt? Az aprócska notebook kétszer olyan jól használható munkára?


Ez a 11,6 hüvelykes MacBook Air

Vizsgálódásunk eredményét négy témakörben publikáljuk: játék, multimédia, internetezés, munka. Talán az egészből ez utóbbi a legfontosabb, hiszen az iPad mellett rengeteg érvet fel lehet sorakoztatni, de fizikai billentyűzete nincs, márpedig az érdemi gépeléshez az ilyesmi sokak véleménye szerint elengedhetetlen. Ám mielőtt belemegyünk a gyakorlatba, foglalkozzunk egy kicsit az elmélettel, hiszen a blog olvasói közül valószínűleg sokan nem is tudják, hogy mi az a MacBook Air.

Tehát mi az a MacBook Air?

A MacBook Air az Apple legkisebb hordozható notebookja, kijelzőjének képátlója 11,6 hüvelyk, felbontása pedig 1366 x 768 pixel. Ezen számok alapján simán mondhatnánk, hogy egy netbookról van szó, de ez nem fedné a valóságot, az efféle gépek jellemzője ugyanis - szerény véleményünk szerint - az, hogy a "hagyományos" notebookoknál jóval gyengébb processzorra épülnek. Rendszerint Intel Atomra, újabban AMD Brazos-ra, ez utóbbi egy jóval erősebb megoldás, mint a korábbiak, de a MacBook Airben található, kiszereléstől függően 1,4 vagy 1,6 GHz-es órajelen ketyegő Intel Core 2 Duo processzornak (kódneve U9400) nem ér a nyomába. Mindehhez 2 GB memória és 64 vagy 128 GB SSD társul, azaz a kisebbik MacBook Air jelenleg egy egyedülálló gép; méretében netbook, hardverében inkább notebook, továbbá a táblagépekhez hasonlóan mellőzi a mozgó alkatrészeket. Azaz nincs benne sem klasszikus merevlemez, sem optikai meghajtó.

Mekkora?

Ami durva, az a cucc mérete. Vastagsága 0,3 és 1,7 centiméter között változik, szélessége nagyjából 30, magassága pedig közel 20 centiméter, tömege 1,06 kilogramm, ami nyilván jelentősebb, mint az új iPad 601 vagy a régi modell 680 grammja, de az aluminium házat és a billentyűzetet figyelembe véve azért döbbenetes. Ahogy maga a kivitelezés is, fel is tettük a költői kérdést: hova rakták ebben a hardvert?

Az iPadnek is lehet billentyűzete, ha veszünk egyet külön
Az iPadnek is lehet billentyűzete, ha veszünk egyet külön

Mit tud?

A MacBook Air gyakorlatilag ugyanazt tudja, mint bármelyik MacBook, bár nyilván a család leggyengébb hardverével rendelkező tagja. OSX operációs rendszert futtat, mely nem egy mobilos rendszer, hanem olyan, mint a Windows; nyilván más, de a lényeg, hogy ez egy számítógépes OS, nem úgy, mint az iPad iOS-e. Akkumulátora 5 órán keresztül bírja az internetezést, ami pont fele annyi, mint az iPad 2 értéke. Viszont van billentyűzete.

A következő napokban tehát ebben a témában fogunk mozgolódni; minden kérdést és észrevételt szeretettel várunk a fórumban!

Bocha

Azóta történt

Előzmények