Apple iPad – a nagyra nőtt iPod Touch

A számos korábbi pletyka után végül hivatalosan is leleplezésre került az Apple első internettáblája, melyet a gyártó nemes egyszerűséggel iPad néven dobott piacra, ezzel is jelezve, hogy a jövevény tulajdonképpen nem más, mint egy kissé túlszteroidozott iPod Touch. A fizikai gombsort nélkülöző, mindössze 13,4 milliméter vastag internettábla 9,7 hüvelykes, 1024x768 képpontos érintőkijelzőt kapott, melyen az Apple iPhone valamennyi alkalmazása gond nélkül futtatható, méghozzá teljes képernyőre kinagyított változatban is. Ez pedig azt jelenti, hogy a jövevényhez már a bevezetés pillanatában is 140.000 alkalmazás lesz elérhető, ám a frissen kiadott SDK segítségével natív felbontású szoftverek futtatására is képes lesz.


Mindössze 13,4 milliméter vastag

A másfél órás prezentáció során Steve Jobs és csapata bemutatta az online könyváruházak új generációjának szánt, könyvespolcot formáló iBook alkalmazást (mely csak az Egyesült Államokban lesz elérhető), valamint az iWorks irodai szoftvercsomagot is, melyek Keynote, Pages és Numbers komponensei külön-külön 9,99 dollárért lesznek elérhetőek a közvetlenül elérhető App Store alkalmazásboltból. A számos beépített funkció demonstrálása után leleplezésre került egy új fejlesztőkészlet is, mely segítségével az iPad 1024x768 képpontos kijelzőjét is kiaknázhatják majd a fejlesztők. A termékkel kapcsolatos szzámos kérdés azonban továbbra is megválaszolatlan maradt, így az sem derült ki, hogy miért maradt le róla az előlapi kamera, amikor az ultrahordozható kivitel és a beépített HSDPA modem jelenléte szinte tálcán kínálná az internetes videóhívások lehetőségét. Persze nyilván nem lehet minden lapot kijátszani már az elsőgenerációs készüléknél.


Az iWork irodai csomag: Keynote, Pages és Numbers

Az iPad mellé számos kiegészítő, többek között állványként is funkcionáló mappa, hagyományos dokkoló, illetve billentyűzettel kiegészített dokkoló is elérhető lesz, mely utóbbi már-már netbookká változtatja a készüléket, de technikailag igen messze áll attól: nem képes egyszerre több alkalmazást futtatni, így böngészés vagy levelezés közben nem lehet Spotify vagy más streaming, esetleg közösségi szolgáltatást a háttérben futtatni, de még ennél is sokkal fájóbb a Flash teljes hiánya, így például a népszerű Facebook interaktív játékok futtatására is tökéletesen alkalmatlan a szerkezet. A Safari böngésző ha Flash tartalmakkal nem is, de legalább a beágyazott videókkal és a YouTube tartalmakkal is megbirkózik. Az iPad 9,7 hüvelykes, LED háttérvilágítású, 1024x768 képpontos multitouch IPS érintőkijelzőt, 1 GHz-es Apple A4 processzort, 16, 32 vagy 64 GB belső memóriát, WLAN, GPS és Bluetooth modult, digitális iránytűt, gravitációs és fénymérő szenzort, beépített hangszórót, 3,5 milliméteres szabványos fülhallgató kimenetet, valamint 10 óra üzemidőt biztosító 25 Wh kapacitású, fixen beépített akkumulátort is kapott.


9,7 hüvelykes, 1024x768 képpontos multitouch érintőkijelző

A 242,8x189,7x13,4 milliméter Apple iPad HSDPA modellemmel és anélkül, kizárólag WLAN hálózatokon használható változatban is piacra kerül. Az előbbi 730 grammot nyom a mérlegen, az utóbbi kicsivel kevesebb, 680 grammos. A készülék európai árazása egyelőre nem ismert, az Egyesült Államokban március utolsó napjaiban debütáló 3G nélküli változat ára beépített memóriától függően 499, 599 illetve 699 dollár, míg az április végén megjelenő HSDPA modemmel szerelt variánsok ára 629, 729 és 829 dollár lesz. Európában egyes szolgáltatók – köztük a francia Orange – várhatóan internetes adatcsomaggal, ártámogatással is kínálja majd az új készüléket, persze csak akkor, ha már lesz náluk is micro-SIM, ugyanis a jövevény hagyományos méretű SIM fogadása nem alkalmas, nyilván azért, mert nem tudtak neki helyet biztosítani a mérnökök...


Safari Flash nélkül – tökéletesen alkalmatlan online Flash játékokra


Az Egyesült Államokban 30 dollárért lesz hozzá korlátlan internet


Kiépítéstől függő árszabás az Egyesült Államokban


A HSDPA modemmel is felszerelt variáns


Szokásos rendszercsatlakozó, fülhallgató kimenet és egy hangszóró


Külön megvásárolható billentyűzetes dokkoló és többfunkciós mappa

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés