Aranyérem lehet a mobiltelefonból

Milliárdszámra kerülnek piacra minden évben az elektronikus eszközök, az újrahasznosításuk azonban koránt sem fejlődik olyan mértékben, ahogy a bennük rejlő technológiák. Többek között erre is akarja felhívni a figyelmet a 2020-as tokiói olimpia szervezőbizottsága, amely szokatlan programot hirdetett meg Japánban: a már nem használatos elektronikai eszközök beszolgáltatását, egészen egyedi okokból. A kezdeményezés célja a szórakoztató- és mobilketyerékből 8 tonna fém kinyerése (40 kg arany, 4920 kg ezüst, 2944 kg bronz), amit aztán 5000 darab olimpiai és paralimpiai érem előállítására használnának föl. Az arany- és az ezüstérem egyébként javarészt ezüstből, a bronzérem pedig nagyrészt rézből készül.

2012-ben még senki se gondolta, hogy 8 évvel később elektronikai eszközökből készülnek majd az érmek
2012-ben még senki se gondolta, hogy 8 évvel később elektronikai eszközökből készülnek majd az érmek (forrás: Info Esztergom)

„A számítógépek és az okostelefonok napjaink hasznos eszközeivé léptek elő. Azonban „mottainai” (pazarlás, elfecsérlés) ezeket elhajítani minden alkalommal, ha a technikai fejlődés miatt újat szerez be az ember” – mondta Kohei Uchimura, Japán háromszoros olimpiai aranyérmes tornásza. Bár a program egyelőre Japánt fedi le (az NTT DOCOMO és a JESC komoly szerepet vállal az eszközök begyűjtésében), határozott üzenet ez a 2020-as játékok szervezőinek részéről az újrahasznosításra és a környezetkímélésre. Áprilistól mintegy 2400 helyszín várja az elektronikus ketyeréket a Felkelő Nap országában.

Előzmények

Hirdetés