CES 2024: Kezünkben az Asus új mobil kontrollere

A ROG Phone 8 mellett debütált, de nem csak a gyártó saját termékeivel működik, hanem szinte bármilyen USB-C csatlakozós telefonnal vagy tablettel.

Vannak mobilos játékok, melyek irányítása kényelmes az érintőkijelzőn és természetesen jön, hogy ujjunkkal bökünk vagy söprünk ide-oda. Az elmúlt években viszont ahogy egyre erősödtek a telefonok és táblagépek, úgy jelentek meg az egyre komplexebb, korábban konzolokon és számítógépeken elérhető játékok a mobil operációs rendszereken is, gondoljunk csak arra, hogy több új Resident Evil jelent meg iOS-re, érkezik hamarosan a Death Stranding, vagy ott a klasszikus GTA-trilógia felújított változata is. Meg persze Genshin Impact, Call of Duty Mobile, League of Legends Wild Rift és folytathatnánk. Opció, hogy konzolos vagy PC-s kontrollert csatlakoztassunk a telefonhoz és vannak a piacon kisebb méretű, a telefon köré felpattintható megoldások is, a legismertebb ezek közül talán a Backbone márkáé, de már próbálkozott a Logitech, a Samsung, a Razer és az Asus is ilyennel korábban. A tajvani márka most egy új ROG termékkel vissza is tér ebbe a kategóriába, ROG Tessen néven a CES-en debütált az új, összehajtható mobil kontrollerjük.

A ROG Tessen kinyitva
A ROG Tessen kinyitva [+]

A Tessen kinyitva 191,5 x 92 x 40 milliméteres, összehajtva 94 x 92 x 85 mm a mérete, az Asus szerint kényelmesen elfér bármilyen táskában vagy akár ruha zsebében is. A kontroller 136 grammot nyom, a híd, melynek közepén a félbehajtást segítő zsanér található alumíniumból készült, felette gumi borítás, mely tapadást biztosít a telefonnak vagy tabletnek. A Tessen vezetékesen csatlakozik az irányított készülékhez, ehhez egy USB-C csatlakozó van a jobb oldalon, 7 és 14,5 milliméter közötti vastagságú eszközökhöz lehet csatlakoztatni. Természetesen az Asus azt mondja, a ROG Phone 8-cal adja a legjobb élményt a Tessen, de nincs kizárólagosság, bármilyen Android rendszerű eszközzel használható a kiegészítő, viszont a specifikációk között az iOS támogatása nem szerepelt. Található egy USB-C csatlakozó magán a Tessen testén is, ez képes maximum 18 wattos átfolyó töltésre.

ÖsszecsukvaÖsszecsukva Összecsukva [+]

Fogást segítő borítás van a markolaton, a Tessen hátoldalán pedig két programozható alumínium gomb is akad. A jobb oldali gombok és a D-pad gombjai alatt mechanikus switch található, a 18 mm magas jobb ALPS analóg kar pedig 22 fokos mozgástartománnyal bír. Adott egy extra ROG gomb alatta, mely az Armoury Crate alkalmazást gyorsindítja, amin keresztül a Tessen egyedi beállításait, például a programozható gombok parancsait lehet módosítani.

(forrás: Asus) [+]

Mivel gaming kiegészítőről van szó, így természetesen megtalálható a Tessen felületén az Aura RGB világítás, ezek a kontroller oldalán és alján futnak végig, de igény szerint kikapcsolhatók. Árat egyelőre nem közölt az Asus, ahogy a megjelenés pontos dátumát sem, valamikor 2024-ben érkezik majd a piacra a Tessen.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

  • Még több kontroll

    A Red Magic új játékvezérlője még kényelmesebbé és hatékonyabbá teszi a játékot.

Előzmények

Hirdetés