Autóokosító a Fordtól

A Ford elég lelkes, ha a connected autóról van szó, és most az autós világban eddig szokatlan módon egy olyan eszközt mutatott be, amely régebbi gépjárműveknél teszi okosabbá. Ez a SmartLink nevű készülék a 2010 és 16 között gyártott Ford és Lincoln modellekkel kompatibilis, és a fedélzeti diagnosztikai portba (ODBII) kell csatlakoztatni.

Ford SmartLink
Ford SmartLink

A SmartLink belsejében többek között egy 4G-s modem is rejtőzik, amelynek segítségével Wi-Fi hozzáférési pontot kínál az autó utasainak (legfeljebb nyolc kliensig), illetve elérhetővé teszi a távoli indítás, lezárás, nyitás szolgáltatásokat. Ezen felül a hozzá tartozó mobilappon keresztül a tulajdonos telefonjára is küldhet értesítéseket a gépjármű állapotáról, ha például ideje az olajcserének. Ezen felül lehetővé teszi maximális sebesség és virtuális kerítés beállítását is, utat nyitva a szülői kontrollnak.

Brett Wheatley, a Ford ügyfélszolgálati igazgatója a SmartLink kapcsán elmondta, hogy az ügyfelekkel folytatott beszélgetések során kiderült, hogy bár elégedettek jelenlegi járműveikkel, nagyon hiányolják belőlük a legújabb, SYNC-kel együtt elérhető szolgáltatásokat, és szeretnék azokat valahogy megkapni. Abban ugyanakkor elég nagy az eltérés, hogy mely funkciókat ítélik a legfontosabbnak: a lopásgátlást, a távoli diagnosztikák, stb. A SmartLink esetében azok kerültek be a körbe, amelyekre a legtöbben vágytak, ugyanakkor az nem volt a tervekben, hogy a SYNC-kel egyenértékű valamit alkossanak, hiszen az utóbbi egy komplett szórakoztatóközpont, alkalmazásokkal.

A SmartLink szélesebb körben idén nyáron válhat elérhetővé az Egyesült Államokban, az ár, illetve a világ többi részén történő megjelenés lehetséges időpontja egyelőre nem ismert.

Hirdetés