Az AI-t helyezi középpontba az új MediaTek SoC

A Helio P60 mindezt úgy teszi meg, hogy a prémium szintet célozza, ami felpezsdítheti a versenyt.

A MediaTek nemrég azt nyilatkozta, hogy egy darabig pihentetik a csúcskategóriás fejlesztéseiket, ez azonban nem jelenti azt, hogy a rendszerchipek piacára nem készülnek újdonsággal. Ennek ékes példája a Helio P60, ami a vállalat első, többmagos AI processzort is tartalmazó fejlesztése. Utóbbit a Mediatek APU-nak, azaz AI Processing Unitnak nevezi.

Maga az APU részegység egy Cadence Tensilica Vision P6 DSP, ami a MediaTek által beállított órajelen 280 GMAC/másodpercre képes. A teljesítménye leginkább az Apple A11 Bionic lapkában található megoldáshoz hasonló, ami egyébként 300 GMAC/másodperc körül teljesít, de például a Kirin 970 nagyjából 1 TMAC/másodpercet tudó NPU-jától jelentősen elmarad. Ezek azonban csak számok. Manapság az iparág nélkülözi a megbízható AI tesztprogramot, tehát a hardverek képességeit a nyers adatok alapján lehet csak összemérni, amelyek a gyakorlati tempót nem feltétlenül fogják tükrözni, így messzemenő következtetéseket nem lehet belőlük levonni.

A Helio P60 a processzorrész tekintetében kétklaszteres megoldás. A gyors klaszter négy darab, 2 GHz-en üzemelő Cortex-A73-as, míg az energiatakarékos négy darab szintén 2 GHz-en működő Cortex-A53-as magot kapott. Így jön ki összesen a nyolc darab processzormag, amelyek esetében heterogén többmagos dizájnról beszélünk, a hatékony működést pedig a CorePilot 4.0 biztosítja.


[+]

A grafikus számítások területén az ARM Mali-G72-re esett a választás, méghozzá 800 MHz-en üzemelő MP3-as konfigurációban. A MediaTek döntése nem véletlen, ugyanis az ARM az említett integrált grafikus vezérlőbe számos, gépi tanulást gyorsító funkciót épített be, amiből az AI-ra tervezett Helio P60 sokat profitálhat. Ezen a ponton érdemes megemlíteni a vállalat NeuroPilot AI technológiáját, ami tulajdonképpen lehetővé teszi a lapkába épített CPU, GPU és APU egymás melletti kihasználását a különböző AI-ra vonatkozó feladatok gyorsítása céljából. A MediaTek szoftvercsomagja kompatibilis az Android NN-nel, azaz neurális hálóval, és támogatja az elterjedt AI keretrendszereket (TensorFlow, TF Lite és Caffe 2).

A kétcsatornás memóriavezérlő LPDDR4X szabványú rendszermemóriát támogat, maximum 8 GB-is kapacitásig, a maximális effektív órajel pedig 1800 MHz lehet. Természetesen a SoC kezeli még eMMC 5.1-es szabványt is, illetve az UFS 2.1 sem akadály.

A Mediatek javított az integrált két darab ISP-n, azaz jelfeldolgozó processzoron, amelyek már 32 megapixeles kamerával is megbirkóznak, vagy két kamera esetén 16 és 20 megapixel jöhet szóba. Az integrált 4G/LTE modem természetesen adott, míg a teljes chipset tekintetében van lehetőség az IEEE 802.11ac-s Wi-Fi és a Bluetooth 4.2 támogatására is.

A Helio P60 a fentiek mellett már a TSMC 12 nm-es FinFET node-ján készül, ami egyfajta arany középútnak számít. A 10 nm-es gyártástechnológia egy középkategória tetejére szánt lapkánál túl drága lenne, de a 16 nm-nél egy kicsit jobb tranzisztorsűrűséget kínál a 12 nm-es csíkszélesség.

A MediaTek már várja az érdeklődők jelentkezését. Az biztos, hogy a Helio P60 nagyon érdekes fejlesztés, hiszen gyakorlatilag a csúcskategória alá, a prémium szintre viszi az AI-t, ami manapság a gyártók legújabb hívószava.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés