Miért nem lesz Android 7.0 a Snapdragon 800/801-es mobilokra?

Z3, S5, One M8, Nexus 5 és mások – hivatalosan nem valószínű az Android Nougat támogatás sok meghatározó készülékre. Az AndroidAuthority utánajárt a miért kérdéskörének.

Az Android Nougatból a Nexus 5X részesül, a Nexus 5 viszont nem. Az Xperia Z3+ megkapja, a Z3 ugyanakkor kimarad. A HTC One M9 vagy A9 frissül, a One M8 nem. A Galaxy S6 valamikor jelezni fog, az S5 update azonban nem került szóba. Mi a közös a pórul járt eszközökben, azon túl, hogy elég régiek, ezért alapból sem érdemes túl sok reményt fűzni a frissítésükhöz? Az ARMv7 utasításkészlet, a Snapdragon 800/801-es SoC és az Adreno 320-as grafikus gyorsító.

Google Nexus 5
A Nexus 5 máig tartja villámgyors működését, ám hivatalosan Android Marshmallow-n ragadt [+]

Futótűzként terjedt a múlt hétvégén a hír, miszerint a Qualcomm nem ad ki friss grafikus drivereket a fenti Snapdragon generációkhoz, így a 800/801-es mobilok kimaradnak a nugátos finomságokból. Az AndroidAuthorty rákérdezett a chipset tervezőnél a dologra, a Qualcomm ugyanakkor kitérő választ adott: „az SoC támogatása és a friss operációs rendszerverziók közzététele a termékciklusoktól függ, és a gyártópartnerek felségterülete. Azt javasoljuk, hogy velük vegyék fel a kapcsolatot az Android 7.0 Nougat támogatását illetően.”

Fehér dobozban kapható a Sony Xperia Z3
Az Xperia Z3 részt vett az Android 7.0-s béta programban, mégsem kap nougatos frissítést [+]

Elvileg nem lehetetlen az Android 7.0 megjelenése a 800/801-es generációra, hiszen az Xperia Z3 is részt vett az Android N béta programban, és egészen a negyedik fejlesztői változatig megkapta a frissítéseket. Az ötödik aztán nem érkezett meg rá, és a gyártó nem nevezte meg a Z3-at a frissítést megkapó mobiljai listáján, nem kis felháborodást keltve. A japánok egy Google+ közleményben a keresőóriásra mutogatnak. „Nem akarunk vádaskodni, és nem mondhatunk többet a technológiai korlátokról. Mindenesetre, a Z3(c)-re akkor sem tudnánk kiadni a frissítést, ha akarnánk, mert nem menne át a Google CTS rendszerén.”

HTC One M8
Hivatalosan a One M8-ra sem érkezik 7.0-s frissítés [+]

Ez utóbbi a Compatibility Test Suit mozaikszava, és minden eszköz meg kell feleljen a Google CTS és a CDD (Compatibility Definition Documents) előírásainak, hogy zöld utat kapjon a 7.0-s frissítés közzétételére. Az AndroidAuthority szerint aligha az Adreno 320 drivereit terheli a felelősség, hiszen a 7.0 érkezik Adreno 306-os mobilokra is. A CDD szerint ugyanakkor a hardvernek támogatnia kell a rendszertitkosítást, és annak aktívnak kell lennie alapvetően. A CDD szerint a titkosítási teljesítménynek 50MiB/s-nál gyorsabbnak kell lennie. A Nougat egyébként már fájlszintű titkosítást alkalmaz, amelyhez beveti az ARMv8 extra utasításkészleteit, írja a publikáció.

LG Nexus 4
Régi ismerős régi rendszeren: a Nexus 4 hivatalosan nem kapott sem 6.0-s, sem 7.0-s frissítést, nem hivatalosan viszont igen [+]

Az AndroidAuthorty teóriája szerint az ARMv7 utasításkészletű Snapdragon 800/801 egyszerűen nem támogatja a hardveres titkosítást, amire a valamivel frissebb Snapdragon 805 képes a hasonló utasításkészlet ellenére, ezért érhető el a Nexus 6-ra az Android Nougat. Azért nincs minden veszve: az XDA Developers kommunája máris közzétett egy-egy experimentális, instabil és nem hivatalos 7.0-s ROM-ot a Nexus 4-re, a Nexus 5-re, valamint a OnePlus One-ra, amelyek szintén régi utasításkészletű Qualcomm megoldást használnak. Ami viszont a hivatalos támogatást illeti az érintett okostelefonokra, az AndroidAuthority nem számít sok jóra.

Előzmények

Hirdetés