Az Android uralja a világot

A Gartner idei második félévre vonatkozó adatai további csökkenést mutatnak az iOS elterjedtségében, míg az Android 2 egész százalékot is javított a tavalyi megegyező időszakhoz képest. A végfelhasználóknál lévő zöld robotos készülékek világpiaci részesedése 86,2%, a tavalyi 82,2%-hoz képest. A zéró összegű játszmában valakinek értelemszerűen rosszabbul kellett teljesítenie. Ez pedig javarészt az iOS és a Windows volt. Az Android mint platform penetrációjának tavalyi évhez képest 4%-os növekedése nagyrészt a Windows 1.9%-os és az iOS 1,7%-os visszaeséséből jön össze. A Blackberry rendszerével futó készülékek eladása magához képest jelentősen, majdnem a negyedére esett vissza, míg az egyéb kategória is csökkenő eladásokkal kényszerül szembenézni.


[+]

A gyártók világranglistája stabilan tartja a pozíciókat, ahol a Samsung majdnem kétszer annyi eladott készülékkel vezet legnagyobb riválisa előtt. Mindamellett meg kell jegyezni, a Samsung legújabb csúcskészülékei, az S7 és S7 Edge már javában elérhetőek, míg az Apple aktuális generációja nagyjából a termékciklus felénél tart, így az iPhone 7-nek még valószínűleg lesz beleszólása az arányok alakulásába. Noha a Gartner kiemeli, hogy a Samsung sikeréhez az A és J széria kínai piacon való meggyőző szereplése is vastagon hozzájárult.


[+]

A legnagyobb gyártók, a Samsung, az Apple, a Huawei, az Oppo és a Xiaomi még mindig birtokolják a teljes piac 54%-át, a maradék 46%-on a többi gyártó osztozik, akik az idei második félévben összesen nem tudtak jobb pozíciót elérni, mint 2015 Q2-ben. A legnagyobb növekedést egyébként az Oppo érte el 3 egész százalékkal, míg a legnagyobb visszaesést 2%-kal az Apple volt kénytelen elszenvedni. Mindezekkel együtt az iparág stabil 4%-os összesített növekedést könyvelhet el.

Előzmények

Hirdetés