Hirdetés

Az Apple-t és az iPhone-okat még az infláció sem állítja meg

Az utóbbi hetekben gyakorlatilag minden elemző egybehangzóan jelezte, hogy a gazdasági félelmek, elbocsátások, magas infláció, ukrán helyzet, kínai lezárások és egyéb tényezők miatt a fogyasztói költekezés jelentősen visszaesik, ezt pedig főleg a mobilgyártók és a PC-s cégek szenvedik majd meg.

Bár a mobilpiaci lejtő elkerülhetetlennek tűnik, újra és újra olyan jelentések bukkannak fel, amelyek szerint a helyzet és az infláció az Apple-re és az iPhone-okra nem hat. Az iPhone 13 mobilok iránti kereslet továbbra is magas, és az Apple az iPhone 14 széria kapcsán is töretlen lendületre számít, valamivel nagyobb darabszámok mellett, mint ugyanazon időszakban az iPhone 13 sorozatnál.

Az Apple-re nem hat

Az elemzők úgy gondolják, hogy az Apple és a beszállítók magas várakozásai mellett az új iPhone-ok eladásai jól alakulhatnak, és a szektor recessziója ellenére az Apple a riválisok fölött lebeg majd. Mindezt azzal is magyarázzák, hogy a cég a felsőkategóriában helyezkedik el a termékeivel, az infláció pedig kevésbé hat a tehetősebb ügyfélkörére. A gondolatmenetet igazolhatja, hogy a chipszektorban is legkevésbé azok kerülnek szorult helyzetbe, akik az Apple-t szolgálják ki.

Mindez annak ellenére lesz így, hogy már májusban 10 százalékos volt az éves visszaesés az okostelefonok piacán, 100 millió alatti darabszámra pedig a Counterpoint szerint az elmúlt 10 évben csak egyszer volt példa havi szinten. Ami azt illeti, iparági források szerint még júliusban is remekel eladások terén az Apple, hiába zuhan a kereslet a többi gyártónál. Más forrás szerint konkrétan egyharmaddal több aktuális szériás mobilt szállítottak le, mint tavaly – mindez különösen érdekes, ugyanis az új modellekre várakozás miatt általában ilyenkor már visszaeséseket lehet látni.

Azóta történt

Hirdetés