Az Apple megvásárolja a Motorola mobil üzletágát?

Múlt héten számoltunk be róla, hogy a Motorola mobil üzletága leválik az anyacégről. Sok találgatás után most úgy hírlik, hogy az Apple vetett szemet a Motorolára, legalábbis erre utal minden, sőt felbukkant egy olyan kép is, amelyen látszik, hogy Steve Jobs cége hogyan kívánja kiaknázni az utóbbi idők Motorola telefonjainak sikeres stílusát. Az Apple így is történelmet írt már az iPhone-nal, most pedig még nagyobb ugrást tehet, hogy beverekedje magát a legjelentősebb gyártók közé.

A Motorolát 1928-ban alapították Galvin Manufacturing Corporation néven, a máig használatos nevet csak 1947-ben vették fel, de gyakorlatilag már a 30-as évektől használták. A két alapító, Paul és Joseph Galvin akkor váltott nevet, amikor a cég elkezdett autós rádiókat készíteni, maga a Motorola szó pedig a mozgásban lévő hangot kívánta szimbolizálni. Ma a nevet szinte mindenki a mobiltelefonok miatt ismeri, azt viszont kevesen tudják, hogy ez a cég készítette el többek között a világ első walkie-talkie-ját is. A szebb napokat is megélt vállalat egykor még az Apple-lel is volt parneri viszonyban, ők készítették ugyanis a Macintosh és Power Macintosh gépekben található mikroprocesszorokat.
Az amerikai cégnek sajnos már több éve rosszul megy a szekere, gyakorlatilag a V3 volt az utolsó készülékük, mely átütő sikert hozott. Míg 2006-ban 23 százalékos piaci részesedéssel rendelkeztek az Egyesült Államokban, 2007-ben ez a szám már csak 12,4 százalék volt. Az év elején több neves piaci elemző egymástól függetlenül azt jósolta, hogy a cég jó eséllyel ki fog szállni a mobilos piacról, hogy ezzel megerősítse helyzetét a kormányzati és a professzionális üzletágak területén. Szintén fontos esemény volt, hogy február elején Carl-Henric Svanberg, a svéd Ericsson bejelentette, hogy amennyiben a Motorola valóban eladja mobil üzletágát, cége jó eséllyel megvásárolná azt, hogy ezzel tovább erősítse a Sony Ericsson dominanciáját.
Végül azonban nem az Ericsson, hanem a jelek szerint a színfalak mögött az Apple vásárolta meg a mobilokkal foglalkozó divíziót. Ezzel az Apple részesedése az okostelefonok amerikai piacán 19,5-ről 26,9 százalékra nőtt. A kiszivárgott információkból kiderül, hogy a cég a jövőben nem fog Motorola logóval értékesíteni új készülékeket, de a kész modelleket nem dobják a kukába, az utolsó Motorola emblémás telefon tehát minden bizonnyal a Z10 lesz.
A tranzakció egy nagy pofon a Microsoftnak, ugyanis a Motorola Windows Mobile operációs rendszert futtató Q szériája rendkívül sikeres az Egyesült Államokban. Természetesen nem kívánják leállítani az üzleti okostelefonok gyártását, de azokon a jövőben nem a redmondi óriás operációs rendszere, hanem az iPhone-ból ismert, módosított Mac OSX fog futni. Az első ilyen készüléket már fű alatt be is jelentették, a neve kissé vicces: iMoto.
A fejlesztés minden bizonnyal kezdeti stádiumban van, eddig ugyanis mindössze az alant látható tervrajz került napvilágra, melyen egyébként az FCC logója is látható, tehát a gyártó már benyújtotta az engedélyre a kérelmet. Az érdekes Apple-Motorola hibrid teljes specifikációja egyelőre nem ismert, az viszont biztos, hogy nem multimédiás használatra lesz kihegyezve, amit mutat a belső memória mérete is, a gép ugyanis mindössze 1 GB-os, bővíthető tárhellyel kerül forgalomba. A kép tanulsága szerint az eszköz lehajtható billentyűzetet kap, mely a Motorola féle dizájnt követi. Adatkommunikáció terén nagyon fejlett lesz, az európai piacra szánt verzióba 7,2 Mbps-os HSDPA, WiFi, Bluetooth és infra port kerül majd, sőt, még GPS-vevő is lesz benne. Az ígéretek szerint az üzleti felhasználáshoz nélkülözhetetlen szoftvereken is fejlesztenek majd, sőt, az iMotoba ujjlenyomat-olvasót is integrálnak majd.

Az Apple persze nem csak a piaci részesedés növelése és az üzleti modellek megjelenése miatt fizette ki ezt a vélhetően hatalmas összeget. Profitálni kívánnak a Motorola fényképezőgépes fejlesztéseiből is, a cég ugyanis nem is olyan régen megállapodást kötött a Kodakkal, így a következő iPhone-okba elméletileg már nagy méretű képérzékelővel és autofókusszal ellátott kamerák kerülnek majd.

A dolog szomorú része, hogy a vásárlás következtében egy újabb versenyzőt veszített a piac, ráadásul nem is akárkit. A Motorola készülékek tulajdonosainak garanciális ügyintézését sajnos nem tudni, hogy milyen módon fogják ellátni, azt viszont borítékolhatjuk, hogy az Apple nem felejti el őket, hiszen a cég rendkívül nagy hangsúlyt fektet az efféle dolgokra.
Az ígéretek szerint jövő héten már elérhető lesz az iMoto microsite-ja a www.apple.com/iMoto címen.
Szerk.: Hírünk csupán bolondok napi tréfa volt, a részletek ide kattintva olvashatók.
  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés