Hirdetés

Baljós negyedévet zárt a Samsung

A Samsung hivatalosan is közzétette legutóbbi negyedévének pénzügyi eredményeit, mely szinte teljesen megegyezik az előzetesen várt számokkal. A Samsung Electronics összességében 50,9 milliárd dolláros nettó árbevétellel zárt, az adózott eredmény pedig 20 százalékkal kevesebb az előző év hasonló időszakához képest. A további adatok szerint a dél-koreaiak üzemi eredménye 7 milliárd dollárról 6,1 milliárdra csökkent egy év alatt, azonban hozzá kell tenni, hogy az árfolyamváltozások nagyjából 485 millió dollárnyi részét képezik a veszteségnek.

A legnagyobb bevétel természetesen a telefonos iparágból származik, ez a szegmens 27,7 milliárd dollárt hozott a konyhára, az üzemi eredményből pedig 4,3 milliárd dollárt tett ki. A Samsung egyébként rámutatott, hogy jelentősen csökkent az európai kereslet, így a marketingköltségeket is egy fokkal visszább kellett venni. Az okostelefonok iránti igény az első negyedéves szinten maradt (úgy tűnik, hogy a Galaxy S5 nem tudta megismételni az S4 sikereit), tabletfronton pedig némi visszaesés tapasztalható. A következő három hónapot szintén izgalmasnak ítélte meg a Samsung, véleményünk szerint a Tab S és a Tab 4 sorozatot próbálják meg előtérbe helyezni, valamint több fókuszt fordítanak a prémium külsőre és a Super AMOLED panelekre.

A visszaesés az LSI (chipseteket gyártó) részleget is érinti, ugyan a Samsung számos más vállalatnak szállít komponenseket, a csökkenő kereslet miatt viszont a megrendelés is kevesebb lett. Az OLED panelek leszállításának száma ellenben nőtt, köszönhetően a dél-koreaiak zászlóshajóinak. Az igazán pozitív eredményeket meglepő módon az elektronikai cikkek hozták, a TV-k, a nyomtatók, valamint az orvosi felszerelések 15 százalékos bevételnövekedéssel kecsegtettek, profit szempontjából pedig majdnem 300 százalékos növekedést garantáltak negyedévről negyedévre.

Előzmények

Hirdetés