Bemutatkozott a Nokia G21

Kijelzőben és akkumulátoros üzemidőben fejlődött a Nokia G20 utódja, kamerában lépett előre és hátra is.

Február 14-én a HMD Global lerántotta a leplet a Nokia G21-ről, a telefon legerősebb ütőkártyájának pedig a háromnapos üzemidőt nevezte meg a gyártó. A készülékben egy 5050 milliamperórás akkumulátor dolgozik, ezzel és a továbbfejlesztett takarékos móddal kellene akár egy teljes hétvégét is kibírnia a készüléknek anélkül, hogy fali adapter után kívánkozna. Az energiatakarékos mód többlépcsős, 20 százaléknál kapcsol be az első, 10 százaléknál a második fokozat, a gyártó állítja, ezzel ki tudják tolni az üzemidőt.

A Nokia G21 elődjéről, a G20-ról is hasonlóan nyilatkozott anno a gyártó, AliceWake tesztje szerint pedig hozta is a telefon az ígérteket. A telep mérete nem változott, a töltés viszont felgyorsult, a G21 már 18 wattot (USB PD 3.0) is képes kábelen keresztül felvenni, de a dobozban csak egy 10 wattos adaptert mellékel a gyártó.

A Nokia G21 minden oldalról kék színben
A Nokia G21 minden oldalról kék színben [+]

A kijelző 6,5 hüvelyk átmérőjű, IPS LCD panel 720 × 1600 pixeles felbontással, 20:9 képaránnyal, 270 ppi-s képpontsűrűséggel és 400 nites maximum fehér fényerővel. A képfrissítés 90 Hz-es, elsőként a Nokia G-szériás telefonjai között. A képfrissítést engedi adaptívra állítani a szoftver, ilyenkor 60 és 90 Hz között vált a kijelző a képernyőn megjelenő tartalom függvényében. A kijelzőbe felül egy csepp alakú notch lóg be, ebben található a 8 megapixeles (széles) szelfi kamera, bár alul így is maradt annyi keret, amire ráfér a márka logója.

A képre kattintva az megnyílik nagybanA képre kattintva az megnyílik nagybanA képre kattintva az megnyílik nagybanA képre kattintva az megnyílik nagyban A képre kattintva az megnyílik nagyban [+]

A telefon az elődhöz képest fogyott, háza 164,6 × 76,9 × 8,5 milliméter nagy és 190 grammot nyom. A kijelzőt nem meghatározott típusú üveg védi, a keret és a hátlap műanyagból van. Az ujjlenyomat-leolvasó szenzort a jobb oldalon találjuk a bekapcsoló gombba integrálva, felette vannak a hangerőszabályzó gombok, a készülék bal oldalán pedig egy Google Asszisztens ébresztő gombot találni. A telefon alján USB-C (2.0), mellette 3,5 milliméteres fülhallgató csatlakozó. Az ujjlenyomatos feloldás mellett van lehetőség arcfelismerőt is használni, ez állítólag felismer maszkban és nélküle is.

A készülék szögletes dizájnt kapott, az ujjlenyomat-leolvasó maradt oldalt.
A készülék szögletes dizájnt kapott, az ujjlenyomat-leolvasó maradt oldalt. [+]

A hátlapon három kamera és LED villanó. A főkamera 50 megapixeles, amiről sokat nem árult el a HMD egyelőre, csak annyit, hogy PDAF dolgozik benne és szoftveres éjszakai mód is van. Alatta egy 2 megapixeles makró és egy szintén 2 megapixeles mélységérzékelő szenzor van, a G20-ból az 5 megapixeles ultraszéles érthetetlen módon nem került át az utódba. Személy szerint én feláldoztam volna érte mindkét 2 megapixeles egységet.

Az előlapi és hátlapi kamerák
Az előlapi és hátlapi kamerák

Processzor terén előrébb lépett a készülék, a Nokia G21 a Unisoc T606-ot használja. Ez egy 12 nanométeres processzor két Cortex-A75 maggal és hat A55-tel. A grafikus gyorsító a Mali G57 MP1. Az új lapkában integrálva van a Cat. 4 LTE modem, így a 4G alap, 5G viszont nincsen. A rendszermemória 4 GB, amihez 64 vagy 128 GB tárhely választható. Utóbbi bővíthető microSD-vel, a kártyafoglalatban pedig a memóriakártya mellett fix két hely foglalt két SIM-nek is.

Android 12-re kész” telefonról van szó, ami a HMD nyelvén azt jelenti, hogy Android 11-gyel kerül a dobozba a G21, és két szoftverfrissítést, illetve három évnyi biztonsági foltozást kap majd. A HMD szerint kétszer annyi biztonsági patch jön tőlük, mint konkurenseiktől.

Ebben a két színben lesz kapható a telefon
Ebben a két színben lesz kapható a telefon [+]

Kék (Nordic Blue) és szürke (Dusk) színben lesz elérhető a telefon 170 eurós induló áron március közepe táján. Pontos magyar árakat és megjelenési dátumot egyelőre nem tudni. A dobozban a mobil mellett a fali adaptert és a töltőkábelt csomagolja a gyártó, de egyes régiók fülhallgatót, képernyővédőt és szilikon tokot is kapnak, egyelőre nem tudni, hogy ez a csomag érkezik-e a magyarországi boltokba.

Azóta történt

  • MWC 2022: Belépőszintű telefonokat jelentett be a Nokia

    Vagyis a HMD. A C-széria bővült három modellel, amelyek közül a C21 Plus lesz kapható nálunk is.

  • Nokia G21 - jellegtelen

    A belépő szint ára vészesen emelkedik, a specifikáció viszont nem igazán hajlandó követni az inflációt, úgyhogy az elégséges szolgáltatás egyre többe kerül. A Nokia G21 legalább egy 90 Hz-es panelt fel tud mutatni az ársávban.

  • Megmutatta erejét a Nokia G22

    A még be nem jelentett készülék megjárta a Geekbench tesztjét, de ez alapján nem körözi le a G21-et.

Előzmények

  • Képeken a Nokia G21 és G11

    A G20-at és a G10-et váltó új készülékek első ránézésre nem sok különbséget rejtenek. Másodikra sem.

  • Nokia G10 és G20 - hibás gének

    A G széria első két modellje ismét nem egy erős ajánlat, bár a legalsó árkategóriában nincs nagy tolongás, úgyhogy a G10-nek még lehet esélye.

Hirdetés