Bemutatkozott az Android M

Ezúttal is Sundar Pichai, a Google termékekért felelős alelnöke és az Android platform fővezére nyitotta meg a keresőóriás aktuális, 2015 tavaszi fejlesztői konferenciáját, az I/O-t, amelyet Pichai szerint 2,5 millióan követtek online, sok országban pedig a fejlesztők egy helyen összegyűltek, hogy közösen ismerkedjenek meg a keresőóriás szoftverinek és szolgáltatásainak újdonságaival.


[+]

Pichai beszélt a sokszínű és sok felbontású okostelefonvilágról, amely az egész planétát behálózza, az Android Wear növekvő népszerűségéről és lehetőségeiről, az Android Auto elterjedéséről, melyben 35 gépkocsi márka a keresőóriás partnere, illetve a Android TV tartalmainak bővüléséről, melyben már az HBO is partner. Persze mindenki a következő Android főverzió bejelentésére várt, az Android M Developer Preview pedig be is mutatkozott, erről viszont már Dave Burke beszélt.


[+]

Az első fontos változás az Android M érkezésével az alkalmazásengedélyeket illeti. Azok elfogadására vagy elutasítására már nem a Play Áruházas telepítéskor, hanem az első indításkor kérdez rá a rendszer. Az engedélyeket egyesével és utólag is ki és be lehet kapcsolni, illetve engedélytípusok alapján lehet az alkalmazásokat csoportosítani.


[+]

A Google megkönnyíti a fejlesztők dolgát a Chrome böngésző integrálásával alkalmazásaikba, úgyhogy ha egy appon belül egy link egy honlapra mutat, azt a Chrome a háttérben előre betölti, és egy érintéssel, azonnal beúsztatható a renderelt oldal. Ha bizonyos tartalmak bejelentkezést vagy sütiket igényelnek, akkor sincs gond, ha a Chome-ban korábban már ezt megtettük, akkor ez appon belül sem okoz majd fennakadást.


[+]

Az Android Pay fizetési platform bevezetésekor az egyszerű használat volt a cél, éppen ezért az NFC-s termináloknál bármely NFC-s telefonnal egyetlen érintéssel, mindenféle app indítása nélkül fizetni lehet, a kártyainformációkat pedig nem osztja meg a rendszer fizetéskor, úgyhogy a visszaélésektől sem kell tartani. Az Android Pay-t csak az Egyesült Államokban 17 ezer bolt, fél tucat bankkártya kibocsátó és számos szolgáltató támogatni fogja 2015 végéig.


[+]

Az Android M-től kezdődően az ujjlenyomat-olvasó alapból támogatott biztonsági eleme a zöld robotos rendszernek, amely nem csak a biztonságos Android Pay fizetést, hanem a képernyőfeloldást, a Play Áruházas vásárolást és bármi mást támogatni fog, a szükséges programfejlesztő felületek közzétételével ugyanis a fejlesztők integrálhatják a biometrikus azonosítást alkalmazásaikba. Persze ezek kihasználásához ujjlenyomat-olvasós mobilra lesz szüksége a felhasználónak, ilyen androidos mobilból pedig egyelőre elég kevés van.


[+]

Szintén különös figyelmet fordít az Android fejlesztőgárdája az üzemidőre, amelyet csak félig-meddig sikerült finomítani tavaly, az 5.0 Lollipoppal. Az új algoritmusoknak köszönhetően a rendszer felismeri, hogy mély alvás során (deep sleep) a készülék mikor és melyik háttérfolyamatot vagy frissítést ritkíthatja a hosszabb üzemidő érdekében. Burke ígérete szerint a fontos értesítések továbbra is azonnal megérkeznek, egy Android M-es táblagép ennek ellenére kétszer olyan hosszú készenlétre lesz majd képes, mint egy lollipopos.


[+]

Az Android M-mel és a kapcsolódó új Play-szolgáltatásokkal a tartalommegosztás még hatékonyabb lehet, a rendszer ugyanis nem csak a leggyakrabban használt appokat kínálja fel a megosztás ikont megérintve, hanem az általunk legtöbbet felkeresett névjegyeinket is. Ennél alighanem többen várták a Lollipop fura hangerő-szabályzási megoldásának felülvizsgálatát. Mostantól könnyebb lesz a készüléket néma módba állítani, a hangerőgomb megnyomása után pedig nem csak a csengetési, hanem az értesítési és multimédiás hangerőt is szabályozni lehet a felugró ablakról. Az Android M az USB Type-C csatlakozást is támogatni fogja, opcióval más készülék töltésére mobilkészülékünk akkumulátoráról. Az új főverzió a harmadik negyedévben lesz elérhető a publikum számára, a fejlesztők azonban mától letölthetik a Developer Preview-t, azaz előzetes verziót Nexus eszközeikre. Bizonyos friss szolgáltatások egyébként már nyáron, alkalmazásfrissítések formájában megérkezhetnek, a készüléken futó főverziótól függetlenül.


[+]

A nyitóelőadáson, vagyis Keynote-on szó esett még az Android Wear nemrég bejelentett újításairól, így a folyamatosan futó, fekete-fehér képernyőmódokról, az emoji jelek rajzolásáról, az új launcherről, a WiFi-támogatásról stb. – erről már korábban beszámoltunk. Arról viszont nem, és David Singleton, az Android Wear szekció alelnöke a hangosan éljenző közönséggel megosztotta, hogy ma már nem kevesebb, mint 4000 weares app érhető el, és a rendszer és lehetőségei egyre csak bővülnek.


[+]

Sundar visszatérése után az Internet of thingsről, azaz az élet mindenféle helyzetének és eszközeinek technikai összekapcsolásáról beszélt, és bejelentette az összes jövőbeli otthoni, munkahelyi és városi okoseszközöket összekapcsoló, alacsony energiaigényű operációs rendszerét, a Brillót, aminek alapját az Android kódja jelentette. Az ilyen eszközök a Weave névre hallgató programnyelven fognak kommunikálni. A brillós API-k a harmadik, a Weave-esek pedig a negyedik negyedévtől lesznek elérhetők, a platform pedig minden androidos eszközzel és arra fejlesztett alkalmazással kompatibilis lesz. A továbbiakban már a fejlesztőknek szánt, részletesebb előadások következtek. Szó volt még az új Fotók applikációról kimeríthetetlen ingyenes tárhellyel, az Android One és a Chrome OS-es laptopok fejlődéséről, a Google VR-ról (Cardboard SDK) és sok másról is, hiszen a Google I/O egy hatalmas, kétnapos esemény, ahol a fejlesztők igen komoly szakmai tanácsokat és ismereteket szerezhetnek. De azért akadt még egy-két pozitív meglepetés, így a Térkép bővülése offline navigálási funkciókkal, ami "az év hátralévő felében" érkezik valamikor.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés