Bemutatkozott az EMUI 12

De vajon mely készülékekre érkezik, és milyen rendszerrel?

A HarmonyOS 2.0 nemzetközi startja után meg is érkeztek az első Huawei operációs rendszerű termékek a hazai piacra, így a Watch 3 család vagy a MatePad 11. Az utóbbi rendszere nagyon hasonlít a korábbi EMUI felületre androidos alapokon, és épp olyan széleskörű az alkalmazástámogatása, természetesen Google Play keretrendszer nélkül, kapcsolódó korlátokkal. Ehhez eszközökön átívelő funkciók és új, mozgalmasabb vizuális jegyek passzolnak, most pedig, némileg váratlanul a Huawei előrukkolt az EMUI 12 felülettel, amely több apróságot átvesz.


[+]

Tisztázzuk mindenekelőtt az elnevezéseket: a MatePad-en a felület és az operációs rendszer éppúgy egy és ugyanaz, mint az iOS az iPhone-on, és HarmonyOS néven fut. Androidos telefonon viszont a rendszert ugyebár a Google, a köntöst pedig a Huawei szolgáltatja, ezért az EMUI név, teljes nevén Emotion User Interface, azaz felhasználói felület. Innentől mi is a zavarosban halászunk: a gyártó élesítette az EMUI következő, 12-es verziójának az oldalát, de arra nincs célzás, hogy amúgy logikusan a Androidos eszközökre érkezik-e megmaradó rendszerrel, avagy mindjárt HarmonyOS-sel karöltve.


[+]

Egyébként HarmonyOS vonalon is csak annyi hivatalos, hogy sok korábbi, androidos kínai modell frissíthető rá, a nemzetközi információk viszont szűkszavúak. Nyugaton akad ugyebár még Google keretrendszeres és kizárólag Huawei Mobile Services alapú készülék, hogy legyen még egy kis bonyodalom. Az EMUI 12 mindenesetre letisztultabb, minimalistább interfészt ígér laposabb terepelemekkel, néha egy-egy térbeli vizuális jeggyel. a felületen navigálva természetesebbnek ható átmenetekkel találkozhat az ember, a megjelenített betűk és számok vastagságát pedig dinamikusan szabályozhatja a kényelmesebb olvasás érdekében.

MeeTime videóhívás kivetítése tévére
MeeTime videóhívás kivetítése tévére [+]

Harmonys jegyeket vesz fel a képernyő tetejéről legördíthető műveletközpont, és ugyaninnen szinten elérhető az ökoszisztémában csatlakoztatott eszközök sora, termékeken és képernyőkön átívelő funkciókkal. Összedolgozhat a telefon és egy MatePad, MateBook, Huawei Vision tévé vagy FreeBuds, így egyszerűvé válik például a fájlmegosztás, vagy annak kiválasztása, hogy a füles melyik kütyü hangját vegye át – ennek Device+ Smart Collaboration a szép angol neve. Azokon a piacokon, ahol a MeeTime videóhívás elérhető, többféle eszközön folytatni lehet az egyiken elindított, mozgóképes beszélgetést. Biztonság és alkalmazásrendezés oldaláról is érkeznek új trükkök, a támogatott eszközlistáról és megjelenésről mindenesetre egyelőre csak annyit tudtunk meg, hogy lesz EMUI 12 a nyugaton forgalmazott termékekre, és ősszel lesz érdemes bővebb információkért érdeklődni.

Előzmények

Hirdetés