Bemutatkozott az új Exynos csúcslapka

A Samsung bemutatta a következő csúcsmodellekbe kerülő, 120 Hz-es kijelzőtámogatással ellátott rendszerchipjét, az Exynos 990-et.

A szokásos menetrendnek megfelelően idén már nem mutat be vadonatúj csúcsmobilt a Samsung, jön tehát a következő év csúcsmodelljeinek (elsőként minden bizonnyal a Galaxy S11-szériának) szánt rendszerchip, az Exynos 990. Az új lapka 7 nm-es EUV gyártástechnológiával készül, processzora két darab, gyártó által nem specifikált, bivalyerős magból, továbbá még kettő, szintén igen jó teljesítményű Cortex-A76-ból áll, háttérnek pedig ott van a négymagos Cortex-A55, ahogy azt régóta ismerjük a gyártó neve által fémjelzett chipeknél. Fejlődött a grafikai egység, a Mali-G77 MP11 teljesítménye mellett 120 Hz-s képfrissítési rátát is támogat a chip, az AI-funkciókat lokálisan is segítő NPU maradt kétmagos.


[+]

Memóriatámogatás terén LPDDR5-ről beszélhetünk, ami szintén fejlődés az előd LPDDR4x-korlátjához képest, de frissültek a kamerás lehetőségek is: hátlapi szimpla kamera esetén 108 megapixelben is képes feldolgozni, dupla kameránál pedig 24,8 + 24,8 megapixelt tud szinkronban kezelni. Van 5G, méghozzá az Exynos 5123-as modemmel (5G Sub-6GHz, 5.1 Gbps + 5G mmWave, 7.35 Gbps), de ez nem a rendszerchipbe integrálva működik, mint például az Exynos 980 esetén, cserébe jobbak az elérhető sávszélességek 5G és 4G esetén is, ez utóbbinál Cat.24-ről beszélünk akár 3 Gbps letöltési tempóval.

Az Exynos 990 gyártása még év végén megkezdődhet, mobilba építve jó eséllyel a 2020 februárjában megrendezésre kerülő MWC-n fogunk találkozni vele először.

Előzmények

  • Samsung Galaxy S8 és S8+ duplateszt

    Lemászik a kijelző a jövőből idecsöppent S8 előlapjáról – nincs sok egyéb elem arrafelé, az ujjlenyomat-olvasó hátra költözött. Van viszont íriszleolvasó és egy sor innováció, meg némi kompromisszum.

Hirdetés