Bemutatkoztak a Nokia Windows alapú telefonjai

Október 26-án, Londonban, helyi idő szerint reggel 9-kor kezdődött el a Nokia World hivatalos programja. A kétnapos esemény első, s talán legfontosabb állomása Stephen Elop fellépése, aki a Nokia vezetője, s akinek eddigi regnálása alatt jött létre a Microsoft és a finn cég együttműködése. Ez az együttműködés végre tényleges, kézzelfogható modelleket is kitermelt magából, ezeket mutatta be ma Elop a világ minden tájáról összegyűlt újságíróknak.

Gyülekeznek az érdeklődők
Gyülekeznek az érdeklődők

Mint ismeretes, a Nokia utóbbi két éve messze nem volt olyan kimagasló, mint korábban. Az Apple, illetve a Google által fémjelzett Android előretörése elsősorban a finnek által favorizált Symbian kárára történt, ezért aztán a világelső telefongyártónak lépnie kellett, ha nem akart végleg lemaradni az egyre erősebb konkurencia mögött. A Samsung a legutóbbi negyedévben már több okostelefont adott el, mint a finn gyártó, bár az is igaz, hogy ekkor már lehetett tudni, hogy hamarosan érkeznek a Microsoft rendszerével felszerelt Nokia modellek.

Színpad - még Elop nélkül
Színpad - még Elop nélkül

Február 11-én robbant a hír, hogy a Nokia és a Microsoft szövetségre lép. A korábban elképzelhetetlennek tartott együttműködés mindkét szereplő számára tagadhatatlan előnyökkel jár. A Microsoft megnyerte magának a világ legismertebb, legnagyobb mobilgyártóját, ennél jobb reklám talán nem is kell a Windows Phone 7-nek, valamint nyert magának egy sereg olyan fejlesztést, amit önerőből nehezen valósított volna meg záros határidőn belül. Ilyen a NavteQ alapú navigáció, vagy a Nokia online alkalmazásboltjának számlázási modellje. A Nokia nyert egy modern platformot, amivel a felsőbb kategóriákban kiválthatja a különböző frissítések után is kissé poros Symbiant, valamint nyert állítólag egy milliárd dollárt is, amit a Microsoft rakott bele a buliba. A nagy kérdés már februárban is az volt, hogy mivel nyilvánvalóan nem lehet a semmiből előrántani egy új platfromra épített új készüléket, a WP7-es fejlesztések első kézzelfogható eredményéig mivel fogja a Nokia magához csábítani és ott is tartani a vásárlókat. A válasz kicsit késett, de a Symbian gatyába rázása, s az erre épülő modellek árának jelentős csökkenése mindenképp okos lépés volt, a MeeGo rendszerű N9 bemutatójával pedig a finn cég megmutatta, hogy saját erőből is képesek presztízsmodellt készíteni. Most viszont megjöttek végre a Windows Phone 7 Mango alapú készülékek, s természetesen mindenki arra volt kíváncsi, hogy mennyire tudja a Nokia a saját egyéniségét belevinni a meglehetősen kötött Microsoft felületbe és szolgáltatásokba.

Colin Giles, az értékesítési igazgató kezdte az eseményt, megemlítve, hogy ez a legnagyobb Nokia World eddig. Ő csak melegen üdvözölte az egybegyűlteket, aztán jött is Elop. Magabiztos, jól felépített beszdében ugyanolyan hangsúlyosan emelte ki az új Windows Phone termékeket, mint a Symbian rendszerrel szerelt készülékeket és meglepő módon a dual-SIM telefonokat. Az N9-ről is beszélt, kiemelve, hogy soha ilyen jól nem kezdett telefon az orosz piacon. A Nokia most erősen koncentrál a fejlődő országok piacára, ebben látják az üzleti rációt. Az indiai piac 1,2 milliárdos lehetne, de csak 65 millió internet előfizetés van. A Nokia ebben lát potenciált, ezért a mai bejelentések egy jelentős része érezhetően erre a piacra készült.

Az első bejelentés egy új modellcsalád négy tagját ölelte fel. A Nokia 200, 201, 300 és 303 a zömmel Touch & Type platformra épülnek. Az új család neve Asha. Az első bemutatott készülék a 300-as volt (85 euró), amely inkább a X3-02 ráncfelvarrása, öt megapixeles kamerával és érintőkijelzővel. A 200-as (60 euró) készülék nem érintős, ugyanakkor QWERTY gombsort kapott, ráadásul két SIM kerülhet bele, amelyek menet közben cserélhetők. A nyolc színben is elérhető telefon testvérmodellje a 201-es, amiben csak egy SIM ücsörög, de minden egyéb paraméter tekintetében megegyezik a 200-assal. A két kütyüben a Nokia a zenelejátszást domborította még ki, 42 órás lejátszási idővel és egy állítólag kiválóan szóló hangszóróval. Mind a négy modell elérhető lesz itthon is, idén a 300-as érkezik, a többi jövő év elején.

A 303-as modell (115 euró) egyrészt QWERTYgombsort kapott, másrészt pedig érintőkijelzős. A processzor 1GHz-es, a hátlap fémből készült. Van benne 3G, GPS, Nokia Maps, de nem okostelefon, az S40-es platform Touch&Type verzióját futtatja. Ezzel együtt mutatták be az Angry Birds S40-es verzióját is, amit a közönség megtapsolt. A Nokia mind a négy S40-es telefonhoz új böngészőt fejlesztett, ami egy cloud szolgáltatással együttműködve tömöríti és optimalizálja az adatokat, akárcsak az Opera Mini.

Nokia Lumia 800 a következő szereplő. Unibody készülékház, több színben (nagyon hasonlít az N9-re), ez az első Windows Phone 7-es modell. Erről lehetett tudni előre, Elop szerint ez az első "igazi" Windows Phone. Kevin Shileds lépett színpadra és egyből ordított: "awesome". Úgy csinált, mintha ő nem látta volna az N9-et, el volt ájulva a külsőtől, ami egyébként érthető, de nem újdonság. Ezen is Carl Zeiss optika van hátul, vakuval megtámogatva. A felület természetesen a WP7 Mango rendszertől megszokott. A Nokia egy új navigációs alkalmazást adott a kütyühöz, amelynek a neve Nokia Drive. Ez abszolút ingyenes, turn-by-turn módban is működik, hangosan navigál. A zenei szolgáltstásokra is gyúrtak, a lejátszó cloud alapon is tud működni, ez a Nokia Music. Az így hallgatott zenéket le is lehet tölteni, hogy később visszahallgathassuk őket. Ez is ingyenes. Egy ESPM Sports Hub nevű applikációt is fejlesztett a Nokia, sportokat kedvelő felhasználók fogják értékelni, egy helyre gyűjti az app az összes fontos információt, mindenféle módon kereshetően. A fenti három fejlesztés csak a Nokia WP7-es készülékeibe kerül bele, a többi gyártó nem fogja ezeket használni. Ugyanakkor készül (hamarosan) egy különálló, térképet mutató alkalmazás is, amely szintén NavteQ adatbázist használ, de csak keresni lehet benne, navigálni nem fog. Ez viszont a későbbiekben letölthető lesz a Marketplace-ről minden WP7 telefonra. A Nokia 800 egyelőre Nyugat-Európában lesz elérhető novembertől (érdekes módon azokban az országokban, ahol nincs N9). 420 eurós ára lesz, ÁFA nélkül. Magyarországon a jövő év elején várható, akárcsak a kistestvére.

A következő modell a Nokia Lumia 710. Ez teljesen más design, gömbölyűbb, fiatalosabb, több színben elérhető telefon. 3,7 inches ClearBack kijelzőt kapott, ugyanazokkal a funkciókat, mint a Lumia 800, cserélhető hátlappal, amelyek rímelnek a WP7 csempéinek színeire. Ez a készülék olcsóbb lesz, mint a unibody modell, de például kamerában mindenképp gyengébb. Ez a készülék Ázsiában fog debütálni még idén, majd az év elején az Egyesült Államokban, 270 eurós nettó áron.. A Nokia nagyon nagy erőket allokál a navigációs szolgáltatásokra. Több mint 4000 város tömegközlekedési információ kerülnek be a készülékekbe, a LiveView szoftver pedig a kamera élőképére vetítve mutatja meg a közeli érdekességeket. Ez - még mielőtt láttuk volna működni - a Layar egyfajta koppintásának tűnik.

Elop célzott arra, hogy a Nokia nagyon hamarosan 4G eszközökkel is piacra lép. Láthatóan nagy elvárásokkal dobják piacra a fejlettebb világ számára a WP7 -es modellekkel, de ugyanennyi lelkesedés látszik az S40-es platform köré épített, olcsóbb telefonok kapcsán is. Elop megköszönte az ügyfeleknek, a Nokia dolgozóknak, családtagjainak és az egybegyűlteknek, hogy hisznek a Nokiában. Hogy ez a hit mennyire megalapozott, az a következő hónapok során fog kiderülni, amikor láthatóvá válik, hogy a piac miképp fogadja majd az új Nokia készülékeket.

Bog

Azóta történt

Előzmények

  • Nokia Lumia 710 – Olcsóbb Mango

    A Nokia 603 dizájnelemeiből dizájnelemeiből építkezik a finn gyártó Windows Phone termékpalettájának olcsóbbik tagja.

  • Nokia Lumia 800 – N9 Mango ízben

    Ingyenes Nokia Drive navigációval és f2/2 fényerejű Carl-Zeiss optikával érkezik az Nseries N9 polikarbonát készülékházában meglapuló Nokia Lumia 800.

  • Nokia N9 - az első mohikán

    És az utolsó mohikán is egy személyben, hiszen nem kizárt, hogy a világ egyetlen kereskedelmi forgalomba került MeeGo rendszerű telefonjáról van szó.

Hirdetés