Bemutatta a Mediatek a Dimensity 9200 rendszerchipet

A TSMC N4P node-ján készül, ARM Cortex-X3-as teljesítménymagot használ és hardverszinten támogatja a ray tracing technológiát.

November 8-án a várakozásnak megfelelően a Mediatek bemutatta legújabb csúcskategóriás mobil rendszerchipét, a Dimensity 9200-at. A lapka több mindenben is első, köztük abban, hogy elsőként használja az ARMv9-es utasításkészletre épülő ARM Cortex-X3-as elsődleges teljesítménymagot 3,05 GHz-es órajellel CPU-jában. A nyolcmagos CPU 1 + 3 + 4-es felosztásban dolgozik, a Cortex-X3 mellett három ARM Cortex-A715 dolgozik 2,85 GHz-en és négy ARM Cortex-A510 1,8 GHz-en. A lapka a TSMC második generációs 4 nanométeres nodeján (N4P) készül, a Mediatek szerint csúcsteljesítményt és páratlan energiahatékonyságot ér el a számítási teljesítmény.

A Dimensity 9200 SoC felépítése.
A Dimensity 9200 SoC felépítése. (forrás: Mediatek) [+]

Szintén újdonság a Dimensity 9200-ban a GPU, ez ugyanis az idén júniusban bejelentett ARM Immortalis-G715, amely hardverszinten külön ray tracing motort biztosít, elsőként mobilplatformban. Az Immortalis-G715 képes változó sebességű árnyékolást (VRS) biztosítani, elődjéhez képest kétszeres a gépi tanulás sebessége és szintén duplájára gyorsult az AFRC (ARM Fix Rate Compression), így jelentősen csökken a GPU sávszélesség-használata. A lapka kezelni képes akár két 5K felbontású külső kijelzőt 60 Hz-en, WHQD felbontásban 144 Hz-en és FHD-ban akár 240 Hz-en is.


[+]

A Dimensity 9200-ban megtalálható a Mediatek hatodik generációs AI feldolgozóegysége (APU 690), ez 35%-os növekedést hoz az elődhöz képest szintetikus tesztekben. Az új SoC támogatja az LPDDR5X típusú operatív memóriákat 8,533 Mbps-ig, valamint adott az UFS 4.0-ás tárolók kezelése is, amihez közvetlen hozzáférése van a CPU magoknak. Ez az első lapka, ami támogatja a Wi-Fi 7 szabványt, és így az akár 6,5 Gbps adatátviteli sebességet. Mobilhálózati támogatás szintjén a sub-6 GHz-es és a mm-es hullámhosszú 5G is a fedélzeten van, Bluetooth-ból pedig az 5.3-as verzió adott.

Képalkotás terén hatalmas ugrást nem hoz az Imagiq 890 ISP, viszont natívan támogatja az RGBW szenzorokat és állítólag 34%-kal hatékonyabb az energiafelhasználása elődjénél. Ha pedig energiafelhasználás, a Mediatek gépi tanulásra épülő eXtreme energia takarékos technológiája állítólag 30%-kal kevesebbet fogyaszt az új rendszerchipben, mint a korábbiakban. A Dimensity 9200 immáron elérhető a telefongyártóknak, az ígéretek szerint még 2022 vége előtt, november-decemberben piacra fognak kerülni új készülékek, Kínában legalábbis biztosan, melyek már a Dimensity 9200-as platformra épülnek.

Az új SoC legfontosabb jellemzői.
Az új SoC legfontosabb jellemzői. (forrás: Mediatek) [+]

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés