CES 2015: Újdonságok a Rockchip standján

A Rockchip nevét az okostelefonok és táblagépek hardvereit behatóan ismerő felhasználóink valószínűleg már hallották, nem is olyan régen ugyanis még rengeteg belépőszintű megoldásban dolgoztak az egyébként nem túl nagy, mindössze 500 alkalmazottat foglalkoztató cég megoldásai. Az utóbbi hónapokban viszont mintha egy kicsit lemaradtak volna a versenyben a konkurensekkel szemben, aminek fényében nagyon megörültünk, amikor megpillantottuk a standjukat, még ha nem is számítottunk túl sok jóra, a Rockchip ugyanis az a kínai cég, akik bár legalább már eljönnek a nagy kiállításokra, egy angolul érthetően beszélő embert sem tudnak magukkal hozni.


[+]

Viszont prospektusokkal mindig jól állnak, így találtunk rá a Rockchip RK3288-as SoC-re, amelyik egy 28 nanométeres csíkszélességgel készülő, négymagos megoldás, amelyben Cortex-A17-es magok pörögnek legfeljebb 1,8 GHz-es órajelen egy ARM MAli-T764-es GPU kíséretében. A 4K videókkal gond nélkül boldogul, kamerából viszont legfeljebb 13 megapixeles felbontásút tud kezelni. Ha már felbontás; HDMI 2.0-s keresztül 4K képet is ki tud tolni magából, a kijelzőknél viszont ennél kisebb, de így is kellően nagy a támogatott felbontás: 2560 x 1600 pixel @ 60 fps.


[+]

A csúcsmodelljük ennél is komolyabb megoldásnak tűnik, a 64 bites Rockchip RK3368 ugyanis egy octa-core megoldás Cortex-A53-as meagokkal, amelyek legfeljebb 1,5 GHz-es órajelen pöröghetnek. 28 nanométeres HKMG megoldásról beszélünk, a benne lévő GPU pontos típusát homály fedi, de azt tudni, hogy legfeljebb 600 MHz-es órajelen pöröghet, támogatja az OpenGL E3.1-et, az OpenCL 1.2-t és a DirectX 9.3-at. Android Lollipophoz erősen ajánlják.


[+]

Ennek fényében elsőre meglepő lehetne, hogy a SoFIA készülékcsalád okostelefonjában 64 bites, négymagos Intel Atom processzor található egy Mali-450MP4-es GPU társaságában, de mivel a Rockchip és az Intel közös fejlesztéséről van szó, mégsem olyan hihetetlen a dolog. A készülékről elég keveset lehetett megtudni még attól függetlenül is, hogy ki volt állítva egy csomó működőképes példány; az 5 hüvelykes kijelző Full HD felbontású, a hátlapi kamera 13, az előlapi 5 megapixeles, van benne 4.0-s Bluetooth, a 4G-t viszont nem támogatja. Android 5.0-val jön, csak úgy, mint a 8,9 hüvelykes képátlójú, 1920 x 1200 pixeles felbontású SoFIA 3G-R Tablet, amiben szintén 2 GB RAM és 16 GB belső tárhely található. A borításuk nem tűnt különösebben minőséginek, de ez még változhat; az okostelefon egyébként döbbenetesen könnyű, míg a táblagép a méretéhez képest elég nehéz volt. A Rockchip standon dolgozó alkalmazottja áprilist és olcsó árakat emlegetett, de biztosat sajnos nem tudunk írni a készülékek megjelenésével kapcsolatban, mert igazából az sem biztos, hogy ténylegesen piacra kerülő megoldásokról, nem pedig referenciamodellekről van szó.

Utazásunkat a BlackBerry támogatta

Előzmények

Hirdetés