CES 2024: Agyhullámokból zene a jó alvásért

A MyWaves szerint az agyhullámok ugyanolyan egyediek, mint az ujjlenyomat.

A saját agyhullámaink a jó alvás zálogai - vallja a MyWaves, akik neuro-akusztikus jelátvitellel foglalkoznak. Ez így nagyon tudományosan hangzik, lényegében arról van szó, hogy a cég egy olyan megoldást dolgozott ki, ami az agyhullámokat zenévé alakítja a jó alvás érdekében. Hogy kinek a fejéből pattant ki (szó szerint) az ötlet, azt ugyan nem tudjuk, de a fejlesztőcsapat szerint a saját agyhullámainkból komponált zajminta jó hatással van az alvásminőségünkre.


[+]

A történet lényege dióhéjban annyi, hogy a cég előreláthatóan 400 dollár körüli áron küld a vásárlónak egy szenzort, amit alvás közben a homlokunkra kell helyezni. Ez egész éjszaka gyűjti az agyhullámokat, majd egy nem publikus, saját fejlesztésű algoritmus segítségével ebből valami hallható (vagy hallgatható) hangsávot állít elő. Zenének túlzás lenne nevezni, amolyan nyugodt morajlás inkább, de az elmélet szerint ezt alvás előtt hallgatva egyrészt hamarabb alszunk el, másrészt pedig jobban fog telni az éjszakánk és kipihentebben ébredünk.


[+]

Nyilván nem a szenzor kerül ennyire sok pénzbe, hanem a mögérakott szoftver, amely az egészet generálja. A MyWaves azt mondja, hogy ahány ember, annyiféle agyhullám és "zene", de mindenki csak a saját zörejére fog jobban aludni, mert ezek ugyanúgy eltérnek, mint az ujjlenyomatok. Számos kutatást csináltak, mindenféle fókuszcsoportokon tesztelték az eredményeket, amely alapján a megoldás működik. Ha az ügyfél már megvette a szenzort, akkor nagyjából évente érdemes megismételni az agyhullámos komponálást, illetve további 150-200 dollár lesz annak az ára, ha másnak is szeretnénk saját zenét komponáltatni a berendezés segítségével.

Hirdetés