CES 2024: Kipróbáltuk a Timekettle AI fordítógépét

A koncepció remek, a megvalósításon még érezhetően kell dolgozni.

A Timekettle nem ma kezdte a fordítógépes műfajt, évekkel ezelőtt mi is teszteltük az M2-t, ám a CES-en bemutatott X1 teljesen más szintet képvisel. A kissé esetlen, headsetes vonalról mostanra egy nem csak szükséghelyzetben használható, hanem sokféle szituációra felkészített, jóval professzionálisabb eszköz jött létre, aminek meg is kérik az árát (800 USD), de ha ki tudják küszöbölni a gyermekbetegségeket, akkor egy igen hasznos készülék lehet belőle.


[+]

Ami ráadásul kimondottan ötletes is. Az egész olyan, mint egy külső akku (a gyártó szerint pedig olyan, mint a monolit), szögletes formaterv, jókora, érintésérzékeny kijelző tesped rajta, a menürendszer pedig gyors és reszponzív. Mint minden hasonló masinánál, itt is az a feladat, hogy a felhasználó meghatározza, hogy melyik két nyel között történjen a társalgás, aztán a doboz egyik végét megnyomva kinyílik egy fiók, amelyben két headset ücsörög. Az egyiket az egyik ember, a másikat a másik teszi a fülébe, innentől pedig nincs is más dolguk. Nem kell megnyomni gombokat, nem kell odatartani valamit a beszélő orra alá, hanem ha valaki mondd valamit, akkor a doboz oldja meg a fordítást (ehhez netkapcsolatra van szüksége, ami leginkább WiFi).


[+]

A bemutatón azzal villogott a cég elnöke, hogy annyira gyorsan zajlik a folyamat, hogy akár még az is elképzelhető, hogy két ember konkrétan veszekszik és egymás szavába vág. Ez viszont egyelőre a mi próbáink szerint inkább csak terv, de a szimultán kommunikáció működhet, mindkét fél beszélhet egyszerre, hogy aztán amúgy is csendben legyenek utána, mert kapják a fülükbe kisvártatva a másik fél mondandóját, amit egy női hang olvas fel. Mi egy magyar-kínai párosítással próbáltunk kifogni a gépen, de kifejezetten jól vette az akadályokat, ám az ígért sebesség elmaradt, csak akkor érkezett meg a fülembe a magyar tolmácsolás, amikor a beszélgetőpartnerem már befejezte a mondanóját.

Az ezzel kapcsolatos észrevételemre (nem ezt ígértétek) az volt a reakció, hogy folyamatosan javul a teljesítmény, plusz a kiállításon túl sok WiFi hálózat és a nem egyenletes sávszélesség lassítja a folyamatot, de nyugisabb helyeken jóval pörgősebb a kommunikáció. Ez az alapfelhasználás, de mindeközben a kijelzőn is látjuk a beszélgetés leiratát, vagyis akár olvasni is tudjuk a fordítást, valamint akár meetingeken (online és offline), később pedig telefonhívások alatt is használható lesz a termék. Rengeteg ötlet van benne, például van "belehallgatás" mód, amikor többen beszélgetnek egy nyelven, amit mi nem értünk, akkor kidobjuk a gépet az társaság közé, mi pedig a headseten halljuk a komplett beszélgetést a mi nyelvünkön. Ha hozzá akarunk mégis szólni a témához, akkor az X1 kihangosítva tolmácsolja a szavainkat, hogy azokat mindenki hallja.


[+]

Szintén fejlesztés alatt van a jelenleg 40 nyelven kommunikáló berendezéshez az AI Voice. Ez egy olyan megoldás, ami egy rövid hangminta megadása után az eredeti beszélő hangján szólal meg a másik fél számára. Ez nem csak azért ijesztő, mert pár éve még masszívan a sci-fi kategóriájába tartozott, hanem azért is, mert a Timekettle kínai cég, itt az Egyesült Államokban pedig különösen rettegnek attól, hogy nem csak a konkrét beszélgetéseink tartalma jut el oda, ahova nem szeretnénk, de üzleti jellegű felhasználás esetén még a vállalati titkok megőrzése is kérdés. Olyannyira az, hogy erre külön sablonválasza van a cégnek, amiben természetesen mindenféle illetéktelen felhasználást kategorikusan lehetetlennek neveznek, de ettől még sok emberben nem múlik el az aggodalom. Ezt egyébként a nem kínai konkurensek is tudják, szintén a CES-es találkoztam más olyan céggel is, akik fordítással foglalkoznak. Ők speciel mexikóiak, ami az egyik legfontosabb értékesítési érvük a Timekettle ellenében, de az tény, hogy koncepció, kialakítás és sokoldalúság alapján az X2 valóban egy új lépcső a fordítógépek között, ám most még sok az apró és bosszantó hiba, amin bőven lehet reszelni még a piacra kerülés előtt.

Előzmények

Hirdetés