Hirdetés

CES blog: Showstoppers esemény és nem mobilos kütyük

Akárhová megyünk (IFA, MWC, CES), általában van két olyan program a kiállítás első napjaiban, ahová érdemes elugrani. Az egyiket a Pepcom szervezi, ezen is jártunk idén, Bocha írt is egy-két érdekességről, a másik pedig a Showstoppers. Ide is mindig kapunk meghívót, a koncepció is hasonló, mint a konkurens rendezvénynél.

Bocha looking at things - Robot
Bocha looking at things - Robot [+]

Kibérelnek valami hodályt (a Wynn kaszinó egyik bálterme volt a helyszín), minden kiállító, függetlenül attól, hogy ez valami globális multi, vagy most induló start-up, ugyanakkora helyet kap, egy fekete asztalt, kitehet pár molinót és a termékeit. A meghívott újságírók pedig szépen odasétálnak, ahol látnak valami érdekeset, elbeszélgetnek a cég embereivel, névjegyet cserélnek, örülnek egymásnak, kipróbálják a termékeket és mindenki jól jár, mert közben lehet enni-inni korlátlanul. Mi azért szeretünk ide eljárni, mert néha nagyon érdekes dolgokba lehet belebotlani (mint amilyen mondjuk a Brick), másrészt általában jókat lehet eszegetni, ráadásul az a jellemző, hogy a viszonylag kis létszámú magyar résztvevő itt bandázik egyet, mert magán a kiállításon nem nagyon lenne erre esély.


[+]

A fenti képen látható izé engem kimondottan érdekelt, mert azt hittem, hogy egy nagy hatótávolságú, innovatív elektromos autó. Hát egy frászt. Odaléptünk, hogy megkérdezzük, hogy ez minek van itt, egy cowboy kalapos, alacsony fickó jött oda hozzánk, meglátta, hogy magyarok vagyunk, rögtön mondta, hogy az ő nagyapja is az volt. És már épp megörültünk volna, amikor hozzátette, hogy Magyarország a világ legrosszabb helye, az ő nagyapját is elüldözték, és különben is. Úgyhogy egyrészt menjen a fenébe, ott is hagytuk őket azonnal, másrészt most jól megírom, hogy az Elio autó, vagy mi a bánat egy teljesen esélytelen, ostoba, ronda és piacképtelen valami, hiába akarják 6800 dollárért árusítani. Egymás mögött ül benne két utas, de ettől még elöl pont olyan széles az idétlen kerekek miatt, mint egy normális autó, tehát nem lehet vele motorként cikázni a forgalomban. Az egész bántóan olcsó, ehhez képest 4,5 litert fogyaszt a benne levő, 55 lóerős motor. Szerintem életképtelen, pláne itt, ahol egy VW Jetta is 2,5 literes benzines motorral kapható.


[+]

Volt pozitív élményünk is, egy úriember nagyon megörült nekünk, banki biztonsági szoftvereket fejlesztettek az OTP-nek, sokat járt nálunk, az első, amit mondott, hogy az Erzsébet-híd milyen impozáns. A fenti képen egy napelemes lámpa látható, ezt a MPOWERD készítette és a paraméterek alapján nagyon meggyőzőnek tűnt. Egy felfújható kis lámpatestről beszélünk (neve Luci), összeplöttyedve nem foglal több helyet, mint egy kistányér. Az alján van a napelem, a gyártó szerint egy egész napos túrázás során csak fel kell lógatni a hátizsákra, hogy estére teljesen feltöltődjön, s ilyenkor 12 órányi (!) ideig tud világítani, és ez nem olyan kis pislákolás, mint a kertbe leszúrható izéknél, hanem korrekt fényt ad, 80 lumen erősséggel. Van belőle színes verzió, de nekem a fehér kéne, mert tényleg hasznos. Kábé el tudom képzelni, hogy valaki kilógatja nyáron a teraszra, nappal feltölt, éjjel világít, és hát igazából tök ingyen van azon túl, hogy egyszer azért meg kell venni 16 dollárért.


[+]

Na, és akkor az est csúcspontja, a fenti képen látható Epson szemüveg, a MOVEIRO BT-200. Azt lehetett látni, hogy emberek állnak ezzel a szemüveggel a fejükön, kezükben van egy kisebb méretű okostelefonnak kinéző tárgy, azt néha nyomkodják miközben elnéznek a magasba és néha forognak. Irtó idétlennek tűnt, úgyhogy alig vártuk, hogy kipróbáljuk. Meg is történt: a lencsékbe van egy kis kijelző építve, ez vetít egy Android felületet elénk, de igazából egy játékot kellett elindítani, ahol repülő izék lelövése volt a feladat a kezünkbe adott telefont simogatva. És hát persze, hogy az volt a lényeg, hogy a fejünk forgatásával tudtunk célozni, ezért tűnt mindenki olyannak, mint aki dupla szivárványt lát.

A szemüvegnek persze nem ez az elsődleges feladata, gyakorlatilag a hozzá csatlakoztatott controller képét vetíti a szemünk elé. Ezen úgy tudunk ilyenkor mozogni, hogy az egyébként 4.0-s Androidot futtató, telefonszerű izé kijelzője helyén egy nagy touchpad van és látunk az orrunk előtt kurzort is, ezt tudjuk oda húzni, ahova csak akarjuk. Nagyon gyorsan megszokható a dolog, legalábbis kezelhetőség szempontjából, de a mindennapi használattól én biztos tartanék. A controller és a szemüveg kábelen kapcsolódik egymáshoz, így a szemüvegnek nem kell külön akkumulátort is magán cipelnie, emiatt elég könnyű. Egyelőre még csak előrendelhető az Epson szemüvege, s persze nem ők az egyetlenek, akik ilyen terméket hoztak a CES-re.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Epson

Azóta történt

Hirdetés