Hirdetés

Cserélhető aksis fülhallgatót mutatott be a Fairphone

A Fairbuds orvosolja a TWS fülhallgatók egyik legnagyobb negatívumát: cserélhető akkumulátort kínál a fülhallgatókban és a hordozó tokban is.

Ökölszabály, hogy egy teljesen vezeték nélküli fülhallgató addig jó, amíg a beépített akkumulátora jó. Ha meghalt a telep, kuka az eszköz legtöbb esetben, hisz a dizájn általában nem teszi lehetővé a javíthatóságot. Erre kínál megoldást a most bemutatott Fairphone Fairbuds, ami 149 eurós áron már rendelhető is a cég online boltjából hároméves garanciával fekete vagy fehér színben. Ez egyébként nem az első vezetékmentes fülhallgatója a cégnek, volt korábban egy Fairphone Earbuds nevű termékük is, mely már nem kapható, csak alkatrészeket lehet hozzá rendelni. Ez viszont még nem volt javítható, ugyanúgy vonatkozott rá az előbb ecsetelt szabály, mint bármely más TWS-re.

Így néz ki a Fairbuds fekete színben
Így néz ki a Fairbuds fekete színben [+]

Ahogy az általunk is szétszedett vezetékmentes fejhallgató Fairbuds XL, úgy a fülhallgató is könnyedén szerelhető otthon, a Fairphone pedig cserealkatrészeket is biztosít. A hordozótok két részből áll, a külső héjból, a központi részből és az akkumulátorból, ezeket külön-külön meg lehet rendelni a gyártótól. A fülesekből lehet külön jobb és bal darabot rendelni, vagy lehet csak fülhallgató akkumulátort is. Utóbbi 10 euró / pár áron van a webshopban, tehát a jobb és bal fülhallgatóban egyszerre lehet telepet cserélni. A művelet egyszerűnek tűnik, egy szilikon védőt kell lehúzni, ki kell pattintani a fülhallgató oldalán egy kis ajtót és kivenni az aksit. A fülesekben használt újratölthető akkumulátorok 45 mAh-s telepek, 500 teljes ciklust bírnak ki elvileg, méretüket és formájukat tekintve pedig az SR41 / LR41 gombelemre hasonlítanak leginkább. A tokban található aksi 500 mAh-s, a teljes töltés két órát vesz igénybe, zenét pedig összesen 26 órán keresztül tud lejátszani. USB-C töltés van, vezetékmentes nincsen, a fülesek kapcsán pedig 5 órányi folyamatos működés az ígéret bekapcsolt ANC-vel.

Szilikon gyűrű és apró kis ajtó mögött kapott helyet a fülhallgatóban az aksi, a gyártó szerint fél perc alatt cserélhető szerszám nélkül is
Szilikon gyűrű és apró kis ajtó mögött kapott helyet a fülhallgatóban az aksi, a gyártó szerint fél perc alatt cserélhető szerszám nélkül is (forrás: Fairphone) [+]

Megvan az IP54-es védelem és három-három mikrofon van a fülhallgatókon, külsejükön érintőfelülettel, befelé pedig viselést érzékelő közelségszenzorral. 28,7 x 24,6 x 21 mm-es méretük viszont nagynak számít a vezetékmentes fülesek között, bár a Sony WF-1000XM3-nál valamivel szolidabb. A Fairbuds újrahasznosított és fair trade etikus anyagokból készül, a készüléktest műanyag, a hangkeltő pedig titán borítású 11 mm-es dinamikus meghajtó. Az impedancia 16 Ohm, a frekvenciaválasz a standard 20 Hz és 20 kHz közötti, az érzékenység 104 dB 1 kHz-en.

A tokban is cserélhető az 500 mAh-s telep
A tokban is cserélhető az 500 mAh-s telep (forrás: Fairphone) [+]

A mikrofonok segítségével az aktív zajszűrés mellett képesek a fülhallgatók átengedő módra, van kéteszközös Bluetooth multipont (BT 5.3), viszont a kodektámogatás AAC és SBC szintjén megáll. A hangzást az Android és iOS rendszerre egyaránt elérhető alkalmazáson keresztül lehet állítani a beépített hangszínszabályzóval, hangerőt és lejátszást irányítani pedig a fülhallgató saját érintőfelületén keresztül is lehet.

Fairbuds a fülben
Fairbuds a fülben (forrás: Fairphone) [+]

Előzmények

Hirdetés