Csúszhat a Sony Ericsson X8 frissítése

Korábban arról számoltunk be, hogy a Sony Ericsson X8 is még az idén megkapja a 2.1-es Androidra való frissítést, akárcsak a gyártó többi modelljei (X10, X10 mini, X10 mini pro). Ám a legújabb hírek szerint ez több hónapot is csúsznak, óvatos becslések alapján március-április hónapban jöhet ki az X8-ra az új szoftver, ami azért meglepő, mert a készülék rengeteg paraméterében megegyezik az X10, a legnagyobb galibát a kisebb felbontású kijelző jelentheti.

A Sony Ericsson egyébként is lemaradásban van a frissítésekkel, már az is kicsit érthetetlen, hogy a nemrég bemutatott X8-ba miért csak az 1.6-os szoftver került, amikor akkor már vidáman elérhető volt a frissebb 2.1. Ráadásul mire a frissítés megérkezik a telefonra, addigra nem csak a 2.2 lesz elterjedt, hanem már valószínűleg elérhető lesz a 2.3 is, így a japán-svéd gyártó továbbra is egy lépéssel lemaradva tudja csak követni az ebből a szempontból kicsit gyorsabb vetélytársakat.

Még áprilisban, a Mobile Meeting 2010-en tudtuk meg a gyártó képviselőjétől, hogy a Sony Ericsson számára azért nehézkes a frissítések azonnali kiadása, mivel az Xperia sorozat Android rendszerű modelljeire egyedi kezelőfelületet terveztek, ami az 1.6-os verzióra épült, s a Google által diktált frissülési tempót nem tudják úgy tartani, hogy közben az új verziókhoz mindig hozzá kell igazítani az említett felületet mind grafikai, mind pedig funkcionális szempontból. Ez újra rámutat arra a kérdésre, hogy bár az Android platform testreszabhatósága gyártói oldalon is igen magas, de vajon érdemes-e a készülékeket előállító cégeknek azzal foglalkozniuk, hogy kihasználva ezt a szabadságot minél egyedibb, komplexebb és grafikailag vonzóbb platformot építsenek. Ebben az esetben ugyanis az esetleges frissítésekkel is rengeteg munkát húznak saját magukra, miközben azok a gyártók, akik minimális változtatásokat eszközölnek csupán az alap Android felületen sokkal gyorsabban, könnyebben és egyszerűbben tudják saját ügyfeleik számára a rendszer legújabb verzióját biztosítani.

Úgy hírlik, hogy pont ezen megfontolásból az Android piacra még nem került, legfrisebb verzióján bizonyos korlátozásokat vezetnek be. Hogy ezek mennyire lesznek szigorúak, azt még nem tudni, de ehhez a gyártóknak is lesz néhány szavuk, hiszen elég sok felhasználó van, aki már nem szívesen mondana le például a HTC által használt Sense felületről. Ugyanakkor a Google nyugodtan mutogathat a aMicrosoft friss rendszerére, a Windows Phone 7-ben ugyanis szinte semmiféle belenyúlás nem engedélyezett a felületbe, ami nagyon hasonló menürendszerű telefonokat jelent, ám ezek frissíthetősége akár globálisan, egyszerre is megtörténhet.

Előzmények

Hirdetés