Egy Google által tervezett lapkát rejt a Pixel 2

A Pixel Visual Core egyelőre csak segédprocesszor, viszont hasznos képességeket biztosít az új telefonhoz.

A Google Pixel 2 telefonja az androidos flotta új zászlóshajójának tekinthető, de legfőképp az elkészített, igen rendkívül jónak mondható, úgynevezett HDR+ minőségű képeket hangsúlyozzák ki a tudása kapcsán. A felhasználó nézőpontjából a HDR+ csupán egy alkalmazásnak tűnik, ugyanakkor nem ilyen egyszerű a helyzet, ugyanis a program mögött egy külön hardver dolgozik. Ráadásul nem is akármilyen, mivel a Pixel Visual Core a Google első, saját tervezésű lapkája, ami segédprocesszorként ügyködik az elkészült képek kiemelkedő minőségéért.


[+]

Maga a Pixel Visual Core egy IPU (Image Processing Unit), vagyis egy képfeldolgozó processzor. Viszonylag kicsi megoldásról van szó, aminek az alapvető vezérlését egy ARM Cortex-A53-as mag látja el, míg a hozzá kapcsolódó memória LPDDR4 szabványú, és PCI Express kapcsolaton keresztül csatlakozik a fő rendszerchiphez. A lényeg azonban az IPU IO blokk, ami nyolc darab úgynevezett IPU magot rejt. Ezek teljesen a Google saját fejlesztései, vagyis a vállalat csak azért tervezte meg ezt a hardvert, hogy az úgynevezett HDR+ feladatokat elvégezze. Ennek volt is értelme, mivel a vállalat saját mérései szerint a dedikált hardver ötször gyorsabban dolgozik, mintha szimplán a fő rendszerchip végezné el ugyanazt a munkát, ráadásul tizedannyi energiát fogyaszt.

Kiderült az is, hogy mindegyik IPU magban 512 darab ALU (aritmetikai és logikai egység) található, és összességében a teljes IPU 3 billió operációt hajt végre másodpercenként, miközben ultramobil mércével mérve alig fogyaszt.

A képeken összehasonlítható az IPU hatása. HDR+ nélkül és HDR+-szal. A képeken összehasonlítható az IPU hatása. HDR+ nélkül és HDR+-szal. A képeken összehasonlítható az IPU hatása. HDR+ nélkül és HDR+-szal.
A képeken összehasonlítható az IPU hatása. HDR+ nélkül és HDR+-szal. [+]

Sajnos az IPU kezdetben nem lesz használható. A Google ugyan beépíti az Android Oreo 8.1 (MR1) fejlesztői előzetesébe a támogatást, de a harmadik féltől származó alkalmazások csak később használhatják ki az Android Camera API-n keresztül. Az már biztos, hogy a HDR+ fogja először igénybe venni az IPU-t, és tulajdonképpen ez az alkalmazás csak a Pixel 2 telefonokon fog működni. A vállalatnál azonban elmondták, hogy egy programozható megoldásról van szó, így a jövőben további alkalmazásokat írnak hozzá.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés