Egy nagyon kicsi, egy nagy: a két Zenfone 8

Váratlant húzott az Asus, a Zenfone 8 összetöpörödött, de erős maradt, a korábbi koncepció pedig Zenfone 8 Flip néven él tovább.

Nem jelentős szereplője az Asus a mobilpiacnak, de amit kínálnak, az évek óta valamilyen szempontból különleges. Mostanra rájöttek, hogy inkább szűk, de igényes termékvonalat tartanak fent, ami alapvetően két tagból áll: a gamer okostelefonok legjavát kínáló ROG Phone széria, illetve a hagyományos felhasználásra szánt, de valamitől mégis érdekes Zenfone.

Eltörpül a Zenfone 8 a Flip mellett
Eltörpül a Zenfone 8 a Flip mellett [+]

A 8-as széria premierje előtt már szivárogtatott ezt-azt az Asus, amiből lehetett tudni, hogy egy apró méretű modellel is készülnek. Így is lett, az utótag nélküli Zenfone 8 egy nagyon apró okostelefon, de mégis mindent tud, amit elvárhatunk, a korábbi, forgathatós kamerás kialakítást pedig a Zenfone 8 Flip örökölte meg. Nyilván ez utóbbi most a kevésbé érdekes, mert itt javarészt a Zenfone 7 frissítéséről van szó, nyilván az idő előrehaladtával felmerülő igényekre reagálva.

A kis Zenfone 8 kettő, a nagyobb három kamerát kapott hátulra
A kis Zenfone 8 kettő, a nagyobb három kamerát kapott hátulra [+]

A Zenfone 8 Flip egy jókora lapát, ugyanakkor, 6,67 inches kijelzője van, mint a korábbi modellnek, ezúttal is a Samsung által beszállított Super AMOLED panelt találunk itt, amely Full HD felbontású és 90 Hz-es képfrissítést kínál. A védelmet Gorilla Glass 6 biztosítja. A chipset természetesen a 888-as Snapdragon, a RAM mérete minimum 8 GB (de létezik 12 GB-os változat is), a belső tárhely pedig 128, vagy 256 GB lehet. Ez microSD-vel tovább bővíthető. Az ujjlenyomat-olvasó a panel mögött található. A kijelzőben nincsen semmi betüremkedés, hiszen a Zenfone 8 Flip nem kapott előlapi kamerát, lévén az elődmodellhez hasonlóan a hátsó modul fordul előre.


[+]

Kamera kapcsán mindenképpen van előrelépés, a folyékony fém ötvözetben ülő modul három lencsét tud felmutatni, a főkamera egy 64 megapixeles felbontású, quad-Bayer szenzoros Sony IMX686 PDAF élesítéssel, ám OIS nincs benne. Az ASUS azt mondja, hogy azért, mert a Zenfone 8 Flip a Zenfone 7 utódja, nem pedig a Zenfone 7 Pro következő verziója. (Ez azt is jelenti, hogy nincs kizárva, hogy érkezik majd Zenfone 8 Flip Pro is, de ezt az Asus illetékese még direkt kérdésre sem erősítette meg.) A főkamera mellett egy 12 megapixeles Sony IMX363-as szenzort találunk 112 fokos látószöggel és autofókusszal, ami szupermakró felvételekre is lehetőséget kínál, a harmadik modul pedig egy Omnivision szenzort rejt, ami háromszoros optikai zoomot nyújt 8 megapixeles felbontást használva.


[+]

Videózásban újdonság, hogy a 8K-s felbontás (30 fps) mellett is van elektronikus stabilizáció, 4K mellett pedig 120 fps is választható. A készülékben manuális videózási mód is van, ahol kiválaszthatjuk, hogy melyik mikrofon rögzítse a hangot. Az akkumulátor 5000 mAh-s, kábelen 30 wattos töltési sebességet tud felvenni, vezeték nélküli opció azonban nincs. A forgatható kamera új, erősebb motort kapott, finomabb léptetési lehetőséget és továbbra is egy szenzor érzékeli, ha zuhanni kezd a telefon, ilyenkor megpróbálja összecsukni magát, hogy kevésbé sérüljön. Hálózati szempontból nyilván mindent tud a Zenfone 8 Flip (5G, WiFi 6, NFC, 5.2-es Bluetooth), mégis most az a helyzet, hogy bármennyire is ütőképes mobilnak látszik, sokkal érdekesebb a sima Zenfone 8.


[+]

Ez ugyanis roppant apró, konkrétan a legkisebb valamirevaló Android rendszerű okostelefon a piacon. Az Asusnál az volt a célkitűzés, hogy 150 mm-nél ne legyen magasabb és 70 mm-nél ne legyen szélesebb, ők itt húzták meg az egy kézzel való használhatóság határát, majd körülnéztek a piacon és azt látták, hogy az Xperia 5 II szélességben ugyan hozza az elvártakat, de jóval hosszúkásabb, mint ami a tajvaniak szerint még komfortos. A Zenfone 8 tehát tényleg apró lett, kisebb, mint a korábbi Galaxy S10e, ennek ellenére igyekeztek mindent beletenni, ami bele is fért. És ezt itt szó szerint kell érteni, mert például csak két kamera van hátul a helyhiány miatt, vezeték nélküli töltésre itt sem volt lehetőség, az akkumulátor viszont annak ellenére is 4000 mAh-s és 30 wattos töltésre alkalmas, hogy a készülékház mérete csupán 148 x 68,5 x 8,9 milliméter.


[+]

A Zenfone 8 5,9 inches Super AMOLED kijelzőt kapott, amely 120 Hz-es képfrissítést és Full HD felbontást kínál, a sérülésektől pedig Gorilla Glass Victus óvja. Viszont itt van kameralyuk, ami a panel bal felső sarkából kér helyet. Belül itt is Snapdragon 888 dolgozik, a legkisebb memóriaopció 6 GB, de el lehet menni 16 GB-ig a pénztárca függvényében, a belső tárhely 128, illetve 256 GB lehet. Memóriabővítés azonban nincs, ugyanakkor két hangszóró is belefért a termékbe, amelyeket a Cirrus Logic CS35L45 erősítője hajt meg, a felső 10x12 milliméteres, az alsó valamivel nagyobb, mert ott 12x16 milliméteres a kiterjedés. Az Asus azt mondja, hogy majdnem olyan jól szól a Zenfone 8, mint a jóval termetesebb ROG 5. Van egyébként három mikrofon (OZO Audio Zoom technológiával) és 3,5 mm-es jack csatlakozó is Qualcomm Aqstic WCD9385-ös DAC-vel megtámogatva.


[+]

Kamerás fronton hátul a Zenfone 8 Flip megoldásai köszönnek vissza, 64 megapixeles Sony IMX686-os szenzor intézi a legtöbb esetben a feladatot, az ultraszéles modul pedig itt is a Sony IMX363-as szenzorát kapta meg 12 megapixeles felbontással, viszont a Fliptől eltérően itt a főkamera mögött OIS is dolgozik, ami tovább javíthatja a videók stabilitását. A 8K felvétel, a 4K felbontás 120 fps-sel ezúttal is adott, viszont nem fukarkodtak az előlapi modul kapcsán sem, ide ugyanis a Sony IMX663-as szenzora került, ami autofókusszal, elektronikus stabilizációval, 12 megapixeles állóképekkel és 4K-s videofelbontással rendelkezik.


[+]

Az aprócska csúcsmodell adatkommunikációs arzenál kapcsán sem marad el semmiben, 5G, WiFi 6, NFC, 5.2-es Bluetooth ebben is található, ráadásul ez az első ASUS okostelefon, amely megkapta az IP68-as védelmet. Az egész bemutató legmeglepőbb pillanata az volt, amikor kiderült, hogy mennyibe fognak kerülni a készülékek, mert a kis Zenfone 8 jóval olcsóbb, mint a Flip, itthon 240 ezer forintos bevezető áron fog nyitni (8/128), aztán viszont kicsit drágább lesz (280 ezer forint), innen nézve a 256 GB-os változat 290 ezer forintos ára nem mellbevágó. A Zenfone 8 Flip 310 ezer forinton kezd, egyelőre csak a 8/128-as kivitelben, 320 ezerért pedig meg lehet szerezni a legcombosabb kiszerelést a Zenfone 8-ból 16 GB RAM-mal és 256 GB belső tárhellyel. Tesztünk nagyon hamar lesz mindkét készülékről.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Hirdetés