Egymillió mobilon tesztelik, októberben startolhat a HongMeng OS

A Huawei operációs rendszere Kínában léphet először színpadra, és több helyi gyártót is érdekel az Androidnál 60%-kal fürgébbnek mondott OS. Egyre érdekesebb az orosz szál.

A következő hetek kulcsfontosságúak lesznek nem csak az USA és a Kínai Népköztársaság mostanában elmérgesedett gazdasági viszonyát illetően: a Huawei jövője is terítékre kerülhet. Az USA-ban kereskedelmi feketelistára került kínai vállalat ugyanis arra kényszerülhet, hogy a chipektől kedve a szoftverekig mindent saját kútfőből, de legalábbis amerikai technológiák és szellemi tulajdon nélkül oldjon meg, ha pedig teljes mértékben ugrik az Android licenc, új operációs rendszerre lesz szükség.

A P30 Pro Android operációs rendszert használ, saját fejlesztésű EMUI felülettel
A P30 Pro Android operációs rendszert használ, saját fejlesztésű EMUI felülettel [+]

Ez HongMeng OS néven készül, és a GSM Arena szerint az elmúlt hetekben egymillió ezt futtató készülék került ki belső tesztelésre, hogy mielőbb kiadásra kész legyen. A végleges név még nem dőlt el (szóba került az Ark OS, a Vast OS, a Mist OS és a Red Dream OS), mindenesetre az elmúlt időszakban a HongMeng nevet bejegyezték az EU-tól kezdve Mexikón, Tájföldön, Izraelen, Indián, Dél-Koreán és a Fülöp-Szigeteken át Kambodzsáig, Kanadáig, Ausztráliáig és Indonéziáig, szóval küszöbön lehet a start.

A Huawei sencseni főhadiszállása
A Huawei sencseni főhadiszállása (forrás: Wikipedia) [+]

A HongMeng OS fejlesztésében állítólag érdekelt a Tencent és a tesztelésben részt vesz a kínai Oppo és Vivo is, ők együtt a Huawei-jel pedig a világ mobileladásainak igen jelentős részét teszik ki. A bétás rendszer állítólag 60%-kal gyorsabb az Androidnál, és akár már októberben ezzel jöhet ki több belépőszintű és középkategóriás Huawei telefon, igaz, első körben csak a gyártó otthoni piacán. Ott egyébként sincs sok beleszólása a Google-nek: hiányoznak teljes mértékben a Play Szolgáltatások, a Kereső, a Térkép, a Drive, a Gmail és a Play Áruház is. Úgyhogy, ha a HongMeng OS natívan és probléma nélkül futtatja az androidos alkalmazásokat, ott teljesen életképes szcenárió a zöld robotos rendszer cseréje.

A Mate 30 Pro még nagyobb képátlót, viszont kevesebb zavaró elemet hozhat
A Mate 30 Pro várhatóan még nem HongMeng OS-sel érkezik (forrás: Gizmochina)

A GSM Arena szerint a Mate 30 család ugyanakkor még nem HongMeng OS-sel fut be, a nemzetközi piacon legalábbis semmiképp. Kérdéses, hogy Kínában mi lesz a helyzet, és a P40 világpremierjére készen áll-e majd az operációs rendszer kiforrott változata. Illetve az is, ha a Huawei végleg elveszti az Android licencet, hogyan lesznek olyan fontos alkalmazások elérhetők nyugati piacra szánt telefonjain, mint mondjuk az amerikai fejlesztésű Facebook, az Instagram és persze a népszerű Google szolgáltatások.

Hszi Csin-Ping és Vlagyimir Putyin oroszországi találkozója a gazdasági kapcsolatok erősítését hozta
Hszi Csin-Ping és Vlagyimir Putyin oroszországi találkozója a gazdasági kapcsolatok erősítését hozta (forrás: The Guardian) [+]

A The Bell a fentiekre is lapot húz: a publikáció úgy tudja, a Huawei az orosz Aurora iránt is érdeklődik, ez egyébként a finn Sailfish OS-en alapul. Nem mellesleg a kínai vállalat a minap kötött komoly szerződést az orosz 5G hálózatok kiépítésére, a színfalak mögött tehát pörögnek az események. A Huawei jogi csapata az Egyesült Államokban is aktív: megtámadták egyfelől az NDAA védelmi törtvény 889-es cikkelyét, ami eltiltja a szövetségi hivatalokat és partnereiket a sencseniek eszközeinek használatától.

A Sailfish OS többféle kütyüre is elérhető, az Aurora ezen alapszik
A Sailfish OS többféle kütyüre is elérhető, az Aurora ezen alapszik (forrás: SlashGear)

A gyártó szerint ez alkotmányellenes. A Verizon szolgáltatóval pedig szabadalmi és licencelési vitába bonyolódtak, és a Huawei egymilliárd dolláros kártérítésre számít. A kulcsmomentum persze a június végi G20-as esemény és a Trump - Hszi Csin-Ping (Xi Jinping) találkozó lesz. Egyelőre megjósolhatatlan, hogy mennyire lesz békülékeny vagy feszült a hangulat.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés