Eltiltották a Huawei-t és a ZTE-t az amerikai telekommunikációs alaptól

Az Általános Szolgáltatási Alap a szegények internetelérését és a vidéki hálózatok kiépítését segíti, amiből immár nem lehet Huawei vagy ZTE berendezésekre költeni.

(Frissítés: a hír végén közöljük a Huawei közleményének összefoglalóját - Bone123) Bár a Huawei újabb 90 nap haladékot kapott az amerikai adminisztrációtól, továbbra is a Kereskedelmi Minisztérium feketelistáján csücsül, így az amerikai vállalatok csak speciális engedéllyel kereskedhetnek vele. Az ehhez szükséges licencet a Microsoft már megkapta, a Google viszont még nem, így továbbra se kerülhet Play szolgáltatáscsomag a Mate 30-akra és az újonnan bejelentett telefonokra. Sokan pedig azért lobbiznak Washingtonban nemzetbiztonsági kockázatra hivatkozva, hogy a minisztérium egyáltalán ne adjon ki kereskedelmi licenceket.

Nem egyszereplős a Huawei ügye az Egyesült Államokban
Nem egyszereplős a Huawei ügye az Egyesült Államokban (forrás: MNews.au) [+]

Teljesen más vonalon jár el az FCC, vagyis a Szövetség Telekommunikációs Bizottság, amely régebb óta figyelmeztet a Huawei és ZTE hálózatkiépítési eszközeinek potenciális veszélyeire. Jelenleg semmi esély arra, hogy a két kínai vállalat részt vegyen az amerikai 5G tenderekben, viszont 4G-s és 3G-s berendezésekből rengeteg van használatban Amerika-szerte (főleg vidéken), ami szintén szúrja a kritikusok szemét. A 90 napos haladék tulajdonképpen arról szól, hogy a helyi szolgáltatóknak esélyük legyen eszközparkjukat karbantartani, ami ellehetetlenülne, ha mondjuk egy alkatrész vagy antenna elromlik, és újra kellene cserélni az érintett márkákból.


Fotó az FCC üléséről (forrás: PhoneArena)

Az FCC-nél viszont többen is szeretnék, hogy idővel minden meglévő Huawei és ZTE eszközt más, az USA szerint megbízható márkájúra cserélnének, és efelé történt lépés a minap: a Bizottság megtiltotta a kínai berendezések vásárlását az Általános Szolgáltatási Alapból (USF). Ez utóbbi a szolgáltatóktól negyedévente beszedett, évi 8,5 milliárd dolláros összeg, amelyet aztán a szegényebb rétegek internetelérésének elősegítésére és például a nehezebben elérhető régiók lefedettségének biztosítására, támogatására fordítanak.

Huawei antenna használatban
Huawei antenna használatban (forrás: HuaweiAntenna) [+]

Mostantól a kedvezményezett felek (mondjuk kis helyi szolgáltatók) nem költhetnek az Alap támogatásából Huawei és ZTE eszközökre, a meglévő berendezések karbantartására sem. Végső soron, hosszútávon tehát kényszerítve lettek más márka használatára, és ez a számolgatások szerint az FCC-nek 1,89 milliárd dollárjába fog kerülni a következő két évben. A világ első és negyedik legnagyobb hálózatkiépítőjének, Huawei-nek és a ZTE-nek 31 napja van a döntést megóvni, és ha így tesznek, a tiltás 120 napig nem léphet életbe. Arra viszont elég kevés esély van, hogy az FCC a döntést visszavonja.


(forrás: Forbes) [+]

Frissítés: a Huawei sajtóközleményben reagált az FCC döntésére, és a szerv állításait újfent alaptalannak, eljárását pedig törvénytelennek nevezte, amivel végső soron a vidéki amerikai felhasználók, iskolák, kórházak és könyvtárak csak veszíthetnek, hiszen a gyártó piacvezető, minőségi és megfizethető szolgáltatásokat nyújt ezeken a területeken. A gyártó kifogásolja, hogy az FCC bármiféle terhelő bizonyíték felmutatása nélkül szemelte ki magának a Huawei-t, biztonsági kockázattal vádolva, a vitatott kínai törvényeket félreértelmezve. A sencseniek továbbra is készek tárgyalóasztalhoz ülni, és az amerikai telekommunikációs szervekkel egyeztetni eszközeik biztonságát garantálva. A sajtóközleményben a Huawei végül arra kéri Ajit Pai FCC elnököt, hogy ne véglegesítsen semmiféle döntést jogszerű eljárás nélkül, spekulációra és gyanúsítgatásra alapozva.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés