Eszközökön átívelve demonstrálja erejét a HarmonyOS

Órán, tévén, telefonon, táblagépen, IoT eszközön és autóban is fut a Huawei rendszere, amely jobb összhangot ígér efféle kütyük között.

Bőven lesz idő a tesztek és szoftveres vizsgálatok során belemenni abba a kérdésbe, hogy mennyire nevezhetjük-e a HarmonyOS-t a Huawei teljes értékű operációs rendszerének. A lényeg ma, a bemutatónapon ugyanakkor az, hogy a legkisebb kütyütől a legnagyobb képernyőig ilyen rendszerű eszközökkel rukkolt elő a márka, és mindennél szorosabb összhangot és kapcsolatot ígér szórakoztatóelektronikai, IoT és mobileszközeiben.


[+]

A márka előadója gyorsan belevágott az öt éve fejlesztgetett project kézzelfogható eredményeibe, és mindjárt demonstrálta, hogyan lehet egy HarmonyOS-es mobil vezérlőközpontjából könnyedén kiválasztani mondjuk azt, hogy a telefon, a TWS füles, az okoshangszóró vagy a tévé játsszon le egy multimédiás tartalmat, szobáról-szobára váltva céleszköz között. Ha pedig lefeküdt a család, de az egyik szülő TWS fülesen befejezné a filmnézést, egy mozdulattal átjátszhatja a hangot a tévéről a mobilhoz csatlakozott tartozékra.


[+]

Ugyanígy amolyan szupereszközként kapcsolódhatnak össze laptopok, a tabletek és a mobilok, könnyedén áthúzva képeket vagy fájlokat egyetlen képernyőről. A HarmonyOS a konyhába is be kíván lépni, megfelelő eszközről irányítva a kompatibilis mikró vagy a sütő működését. Nyilván az IoT világban rengeteg kütyü kapcsolódhat bele az efféle buliba, ezen persze sok másik márka és megoldás is dolgozik, a HarmonyOS-nek mindenesetre már most rengeteg ázsiai partnere van.

A HarmonyOS vezérlőközpont többféle eszközről is elérhető
A HarmonyOS vezérlőközpont többféle eszközről is elérhető [+]

A rendszer főoldalára egyébként mindenféle interaktív widget, okosmappa és ikon kipakolható, melyen felsimítva például friss információkhoz juthatunk egy-egy alkalmazás elindítása nélkül, és a megfelelően kódolt appok többféle eszközön gond nélkül megjeleníthetik tartalmaikat.  A HarmonyOS olyan trükköket is tud, hogy az egyik készülék megjeleníti, mely alkalmazások futnak a sajátja mellett a másikon, és újfent lehet tartalmat, szolgáltatást csereberélni.

A HarmonyOS főképernyője mobilon
A HarmonyOS főképernyője mobilon [+]

Megjelenhet továbbá az okosóra által élőben mért edzésinformáció a tableten, ha mondjunk filmeznénk sportolás közben, de szeretnénk látni a friss adatokat is, plusz egyéb tartalom is átjászható mondjuk a mobilképernyőről egy HarmonyOS rendszerű okosautó multimédiás paneljére. Az eszközökön átívelő minialkalmazások service widget néven futnak, a hírolvasóéra bökve például könnyen megoszthatjuk ismerősünkkel azt a cikket, amelyet épp böngészünk.

Alkalmazáskezelés több eszköz között
Alkalmazáskezelés több eszköz között [+]

Ezek a widgetek teszik lehetővé például az órára kivetített navigációt, amit a telefonról indítunk. A bemutatón kiemelték: az Androidon alapuló EMUI felületnél fürgébb az alkalmazáskezelés, mert rugalmasabb a memória és a belső tároló használata. DGraphicEngine néven a 2D-s és 3D-s feladatok renderelése válhat könnyebbé, és ez az üzemidőre is pozitív hatással lehet, csak még nem világos, hogy ezt a fejlesztőknek is be kell építenie, vagy a rendszer alapból segít az erőforrások hatékonyabb kihasználásában.


[+]

A biztonság oldaláról is vannak a Huawei-nek ötletei: ha kérjük, a szokásos biometrikus védelem mellett mondjuk az okosóra is bekapcsolódhat a felhasználó hitelesítésébe. Ha pedig ennyi szó esett az eszközökről, akkor a prezentáció rá is tért az újdonságokra, de ezekről már külön számolunk be. A lényeg: a HarmonyOS itt van, több régi cuccra lesz telepíthető (részletek később) és úgy tűnik: a Huawei-nél most már tényleg nincs visszaút az Android és a keresőóriás szolgáltatásaihoz, ehelyett az egységes ökoszisztémára megy rá a sencseni gyártó.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés