Felpúposodó Samsung akkukon pörög a fél internet

Egy népszerű tech youtuber indította el a lavinát a gyűjteményében található korábbi Samsung telefonok problémáival.

A 11 millió feliratkozóval rendelkező Mrwhosetheboss csatorna tett ki egy most már több milliós nézettségű videót, amelyben arról számol be, hogy a több száz telefont számláló gyűjteményében eleinte három Samsung okostelefonnál vette észre, hogy annyira felpúposodott az akkumulátor, hogy az konkrétan szétnyomta a ragasztást és a hátlap levált. A youtuber kollekciójában rengeteg csúcsmodell található évekre visszamenőleg, ezeket egy direkt erre a célra tervezett és gyártott polcon tárolja egymás mellett, de csak a Samsung eszközökkel van probléma.

Arun (a csatorna arca) nem állt meg ezen a ponton, írt a Samsungnak a problémáról, akik azonnal felkínálták, hogy begyűjtik tőle a készülékeket bevizsgálásra, de arra a kérdésére már nem kapott választ, hogy azokat mikor és hogyan kaphatja majd vissza. A cég el is szállította a problémás három eszközt, de Arun nyomozni kezdett és egyre több olyan esettel találkozott a közösségi médiában, ahol hasonlókról számoltak be felhasználók, aztán felkereste Marques Brownleet (MKBHD), aki talán a világ egyik legismertebb tech tartalomgyártója, és ő is hasonló tapasztalatokról számolt be, ezútán pedig kapcsolatba lépett a szintén világszerte ismert JerryRigEverything csatornával, ahol Zack Nelson is megerősítette ezeket az eseteket, de ő tovább is ment azzal, hogy be is mutatott ilyen felpúposodott akkumulátorokat, valamint megpróbálta az okokat is megmagyarázni.


[+]

Zack azt mondja, hogy az akkumulátorban levő elektrolit egy idő után elpárolog, ami meghibásodáshoz és felpúposodáshoz vezet, különösen problémás abban az esetben, ha egy hosszú ideje nem használt telepről van szó, amit újra fel szeretne tölteni a tulajdonos. Zack szét is szedett meghibásodott akkumulátorokat, amelyek ugyanakkor elég jól védve vannak a robbanástól, de ettől még a helyzet egyáltalán nem megnyugtató. Ráadásul az akkumulátorokon van egy számjelzés, amely azt hivatott tudatni, hogy hány évig fog mindenképp biztonsággal és rendeltetésének megfelelően működni a telep, ez a Samsung mobilokban öt évre van általában hitelesítve, ehhez képest találtak Fold2-t és S20 FE-t is púpos akkuval.


[+]

Mindenképpen hozzátartozik a történethez, hogy a youtuberek gyűjteményében üldögélő mobilokat a megjelenéskor használták főleg arra, hogy videók készüljenek róluk, aztán visszakerültek a dobozba, vagy kiültek a polcra és nem nyúltak hozzájuk akár évekig, ami nem jellemző felhasználása egy csúcsmodellnek. Ugyanakkor viszont miután kikerült a videó, ezrével jöttek a felhasználói kommentek a világ minden pontjáról hasonló tapasztalatokkal, természetesen előkerültek más márkák is, de jellemzően a Samsunggal voltak történetek. Vannak szervizeléssel foglalkozó nézők, akik azt mondják, hogy púpos akkuval zömmel a koreai cég modelljei esetén találkoztak a munkájuk során, megint mások azt mondják, hogy több cégnél is előírás, hogy a raktárban tárolt telefonokat 6-9 hónaponta fel kell tölteni és le kell meríteni pont azért, hogy ezeket az eseteket elkerüljék. Ugyanakkor viszont tény, hogy Arun több száz darabos gyűjteményéből csak Samsung eszközök érintettek, pedig amikor szembesült a problémával, akkor tüzetesen átnézett minden darabot.


[+]

Egyelőre a Samsungnak nincs hivatalos kommunikációja az ügyben. Sajnos a videó sem egyértelmű abból a szempontból, hogy az első három érintett készülék elszállítása után mi történt a gyártónál, Arun azóta próbált-e velük újra kapcsolatba lépni, de ebben az esetben, amikor három joggal népszerű tech youtuber közreműködésével kerül napvilágra a probléma, a Samsung nem teheti meg, hogy ne reagáljon, tehát a sztorinak itt semmi esetre sincsen vége. Bár sok-sok olyan videó van a neten, amely egy-egy telefon akkumulátorának hibáját mutatja be, ezek eddig egymástól elszigetelt esetek voltak, ha azonban egy ilyen videós kooperációban mutatnak rá hozzáértő, szakmai tartalmat előállító influencerek egy számos terméket érintő problémára az teljesen más szintre helyezi a dolgot és lépéskényszerbe rakja a Samsungot is. Lesz még folytatás.

Előzmények

Hirdetés