Hirdetés

Fitbit One bemutató

Az okos eszközök közül minden kétséget kizáróan a különféle aktivitást mérő eszközök terjednek a legjobban, melyek kapcsán eddig tulajdonképpen csak aktivitásmérő karperecekkel találkozhattunk; a Fitbit Flex mellett bemutattuk már a Polar Loopot is, valamint hamarosan sorra kerül a Jawbone UP is, de a kimondottan kiegészítőket gyártó vállalatok mellett a készülékgyártók is részesei ennek a piacnak, többek között az Alcatelnek, a Samsungnak és a Sony-nak is van efféle mérőeszköze.

A választék hiánya tehát valószínűleg nem tartott vissza egy felhasználót sem a vásárlástól, az már annál inkább, hogy a fent felsorolt eszközök egytől egyig csuklópántok, tehát az embernek jól látható helyre kell tennie őket a használathoz. Erre a problémára adott választ a Fitbit bemutatónk tárgyával, a One-nal, mely úgy néz ki, mint egy hosszúkás kis kavics, mégis sokkal többet tud, mint a korábban említett testvérmodell. A 48 x 19,3 x 9,65 milliméteres méretnek és a 8 grammos tömegnek köszönhetően zsebben hordva teljesen észrevehetetlen, de pont ezért nem is érdemes csak úgy magában bedobni oda, mert észre sem vesszük, ha kiesik. Épp ezért a gyártó csomagol hozzá egy fém merevítésű szilikon csíptetőt is, aminek segítségével nem csak a zsebünkben, hanem az övünkön, hölgyek pedig sportmelltartón is viselhetik; meg nyilván sok más helyen is, de a gyártó ezeket a helyeket javasolja a jó méréshez.

A csíptetőn kívül kapunk egy csuklóra feltekerhető, az indokoltnál talán kicsit nagyobb méretű, de jól szellőző és kényelmes pántot, amit utcára kevésbé diszkrét külseje miatt nem érdemes felvenni, de sportolás és alvás során jól lehet használni. A One ugyanis nem csak monitorozni képes alvásunkat, hanem beépített vibramotorjának köszönhetően az úgynevezett silent alarm móddal képes felébreszteni minket akkor, amikor az a legideálisabb. Persze bizonyos intervallumon belül teszi meg mindezt, éjjel háromkor nem fog felkelteni csak azért, mert akkor éppen kevésbé mélyen alszunk, de negyed órával a tervezett ébresztés előtt képes rá. Külön előny, hogy a rezgésre a párunk nem ébred fel.

A kialakítás mellett a One legnagyobb újítása a beépített OLED-kijelző, melynek felbontása ugyan nem ismert, de ahhoz egészen biztosan elég nagy, hogy képes legyen megjeleníteni a pontos időt, a nap során megtett lépéseket és távolságot (melyet a lépésekből számol ki), a megmászott emeletek számát, valamint az elégetett kalóriákat, ahol egyébként akkor is ezres nagyságrendű szám van nap végére, ha hozzá sem nyúltunk előtte az eszközhöz. Újdonság a megmászott emeletek száma, mely kimondottan jól működik, lépcsőn lefelé szaladással nem lehet átverni, néha azonban az emelkedőn történő sétálást is hajlamos lépcsőzésnek számolni. A napfényben is egészen jól olvasható, óriási betekintési szöggel rendelkező kijelzőn a felsoroltakon túl meg tud jelenni egy virág is, mely annál nagyobbra nő, minél aktívabbak voltunk az elmúlt órákban.

A Fitbit újdonságában egy úgynevezett MEMS 3-tengelyű giroszenzor található, mely meglepő módon kicsit más adatokat mért nálam, mint az összehasonlításhoz használt Polar Loop. A One általában kisebb számot mutatott, mint a finnek megoldása, néha 15-20 százalékos eltérés is előfordult, de az esetek többségében azért nem volt ilyen nagy a differencia. Kivételt képzett viszont a biciklizés, amit ugyan semelyik eszköz sem tud mérni, de mivel a zsebemben (kvázi a lábamon) volt a One, azt gondoltam, hogy nagyobb értéket fog mutatni, mint a csuklómon helyet foglaló Loop. Nem ez történt, 30-40 százalékkal kisebb értéket kaptam, de ezt mondjuk inkább érdekesség, mint valós probléma, mert a ketyere nem támogatja sem a biciklizést, sem semmilyen más sportolás monitorozását.


[+]

A szinkronizálást iOS és Android alapú készülék (Bluetooth 4.0 kell hozzá), valamint PC és Mac segítségével is meg lehet oldani, utóbbiaknál egy USB-portba dugható kis sticket kell használnunk. Az adatok mindenképp a Fitbit online felületére kerülnek fel, eredményeinket böngészőn keresztül nézhetjük meg. A napi kitűzött cél alapértelmezésben 10 ezer lépés, 10 emelet és fél óra aktív mozgás (mondjuk futás), melyek megléte esetén különféle medálokat is kapunk, amiket a rendszer emailben is kiküldhet nekünk. Persze ilyen elismerések nem csak akkor járnak, ha a napi célt abszolváljuk, hanem kiemelkedő napi és összesített eredmények esetén is kapunk belőlük. A különféle közösségi szolgáltatások amúgy is erősségei a Fitbit rendszerének, akik szeretik megosztani az eredményeiket és teljesítményüket, azoknak jó barátja lesz a One.

A beépített akkumulátor nagyjából ugyanazt tudja, amit a Polar Loop is, 5-7 napos használatra számíthatunk, melynek hossza attól függ, hogy hányszor kapcsoljuk be a kijelzőt. A beépített memória is ehhez van igazítva, az elmúlt 7 nap eredményeit tárolja a kütyü, szóval hetente egyszer muszáj szinkronizálnunk. A töltést egyébként egy speciális USB-kábellel lehet megoldani, amit ebből adódóan nem érdemes elhagyni. A vízállósággal kapcsolatban viszont lenne még mit fejleszteni, a nedvességnek ellenáll ugyan, de a komolyabb igénybevételt nem bírja, úszni semmiképp nem érdemes vele.

A fekete és burgundi (8 bitben látó olvasóink kedvéért: metál barnáslila) színekben létező Fitbit One-hoz nagyjából 30 ezer forintért cserébe lehet hozzájutni, ami az efféle kiegészítők között kimondottan jó árnak mondható. Látni kell, hogy ez nem egy sportoláshoz használatos eszköz, nem képes szívritmusmérőkkel kommunikálni, nem adható meg neki, hogy most éppen kosárlabdázunk vagy focizunk, de arra tökéletesen jó, hogy mérje a napi mozgásunkat és motiváljon abban, hogy kicsit többet sétáljunk, lépcsőzzünk, vagy hogy elmenjünk focizni. Kialakítása és a csuklónktól való függetlensége pedig egyedülállóvá teszi a piacon, a Fitbit ezt egészen kiválóan ismerte fel. A One persze nem csak azoknak ajánlott, akik rejtegetni akarják az aktivitásmérő eszközüket, hanem gyakorlatilag mindenkinek, aki efféle kiegészítő vásárlásán gondolkodik.

Bocha

Azóta történt

  • Apple blog: FitBit Charge - egy lépés előre

    A FitBit aktivitásmérő karperece a szokásos funckciók mellett több hasznos extrával, így hívószámkijelzéssel, alváskövetéssel és rezgő ébresztéssel is szolgál.

Előzmények

  • Samsung Gear 2 és Gear 2 Neo - kényelmesebb viseletek

    Megérkeztek a második generációs Samsung okosórák, melyek kialakítása és kompatibilitása sokkal többet fejlődött, mint tudásuk, de panaszra nincs okunk.

  • Samsung Gear Fit - diktálja az iramot

    Okosóra, ami sportoláshoz is hasznos - a Samsung legalábbis ilyen célokra is ajánlja ezt a kiegészítőt. Ha nem is tökéletes, de igen hasznos társ a mindennapok során .

  • Polar Loop - kelj fel és járj

    Aktivitásmérő, amely kommunikál okostelefonnal és persze számítógéppel is. Egy biztos: tudja motiválni az embert, legalábbis minket megmozgatott.

  • Apple blog: Fitbit Flex bemutató

    A sportolás fontos, bár sajnos egyre kevesebb idő jut rá. A Fitbix Flex egy karperec, amely méri, hogy aznap mennyit sétáltunk, és ezzel mennyi kalóriát égettünk.