Fontos frissítés érkezett a Pixel 4-ekre

A decemberi hibajavító csomag mellett eSIM támogatás, kétcsatornás GPS és elvileg hatékonyabb arcalapú azonosítás került terítékre.

A Nexus készülékek átlagárára lényegében ráduplázó Google Pixel termékvonaltól azt várta az ember, hogy olyan csúcskategóriás família legyen az Android fejlesztéséért felelős keresőóriástól, amitől a többi márka elszégyelli magát, és kénytelen lesz a generációs frissítésekre jobban ráfeküdni. Ehelyett évről évre tucatnyi problémával startolnak el a formában konzervatív, vagy egyenesen noccsmány darabok, és a Pixel 4 / XL párosnak is voltak gondjai, Zack Nelson a nagyobbikat például majdnem kettétörte. Ott van aztán a tökéletlen arcalapú feloldás, a zöldes képernyő, a gyorsan merülő akkumulátor, a kérdezés nélkül 90-ről 60 Hz-re váltó képernyő, a fehéregyensúly hibák sötétben fotózva, a furcsa kamerahangok Snapchat/Instagram videózáskor, a pontatlan kézmozdulat érzékelés és a bejelentkezési hibák.

A legendásan pontosan érkező frissítések is mintha elmaradtak volna: a Google terméktámogatási oldalán többen jelezték decemberben, hogy októberi biztonsági hibajavító csomagon és bughalmazon ragadtak, sokan pedig csak most kezdik a decemberit megkapni, ami kritikus hibajavításokat hoz. Elvileg javul a kamerahang, a képernyő vibrálása, a haptikus visszajelzés, az elforgatást ignoráló szoftverhiba, a bootloader pedig sötét móddal gyarapszik. Ugyanez a frissítés a decemberi hibajavító csomagot, az amerikai T-Mobile szolgáltatónál az eSIM támogatást, a kétcsatornás GPS-t és az arcalapú feloldás javítását is elhozza. Az utóbbi lényegében gépi tanulással gyarapodik, a korábbi arcleolvasások figyelembevételével javítva a feloldás sebességén és biztonságán.

A Pixel 3 XL duplanoccs hibája a Google telefonok tökéletlenségének szimbóluma lett
A Pixel 3 XL duplanoccs hibája a Google telefonok tökéletlenségének szimbóluma lett (forrás: AndroidPolice)

Az Android Authority szerint azonban még továbbra sem opció (pedig sokak szerint alapvető kellene legyen), hogy az arcleolvasás csak akkor működjön, ha a tulaj szeme nyitva van. A készülék így feloldható akkor is, ha az illető alszik, egy illetéktelen pedig a telefonját az arca elé tolja. A frissítések persze folyamatosak és mindig örvendetesek, ám hat évvel a Pixel brand indulása és hárommal  az első ilyen márkás telefonok piacra dobása után ennyi hardver- és szoftverhiba éppen a Google-től elfogadhatatlan.

Milyen példát kövessen a többi gyártó, ha pont a keresőóriás állítólagos referenciamobiljai hemzsegnek a hibáktól, és csoportos keresetekben marasztalják el? A Pixelek piaci részesedése és nemzetközi elérhetősége ráadásul nem fejlődik olyan ütemben, ahogy mondjuk a sokkal kisebb OnePlus, avagy egy olyan új brand, mint a Realme terjeszkedik. Pedig, ha minden rendben, akkor szoftveres és kamerás oldalról is nagyon tuti telefonok a Pixelek, épp csak a keresőóriás nem nőtt még fel a hardvergyártáshoz.

Előzmények

Hirdetés