Foxconn: az év második felére enyhülhet a nyomás

Az idei koronavírus lezárások elmélyítették a beszállítói problémákat és a chiphiányt Kínában, de hamarosan fordulhat a tendencia.

2020-ban, a SARS-CoV-2 okozta pandémia kezdőszakaszában a kínai, majd világszintű lezárások rátenyereltek a kényes nemzetközi beszállítói hálózatra, amely a nyersanyagok és a késztermékek ingatag szállítmányozása miatt eleve ki volt centizve. Mivel ráadásképpen egy időre az elektronikus termékek és járművek iránti kereslet is megcsappant, a chip- és komponensgyártók átszervezték prioritásaikat, ami az autóiparban hozott először chipválságot, de lassan minden elektronikai eszköz gyártósora megérezte a dolgot.

Ezek lesznek az idei iPhone-ok méretei állítólag.
Ezek lesznek az idei iPhone-ok méretei állítólag. (forrás: MacRumors) [+]

2021 javuló tendenciát mutatott, ám a koronavírus Omikron variánsai idén robbantak be a világtól eddig elzárkózó Kínában, és ez Sanghajban több hónapos szigorú lezárásokat, gyárak leállítását vagy limitált üzemeltetését és a szállítmányozás további káoszát hozták. Éppen ezért késve indulhat az iPhone 14 vagy épp a visszatérő HTC csúcstelefon gyártása, de villanyautó komponensekhez sem lett könnyebb hozzájutni. A Foxconn, a világ legnagyobb elektronikai bérgyártója úgy véli: a beszállítói nyomás 2022 második felére enyhülhet, és a komponensek kiszámíthatóbban lehetnek elérhetők.

Ez nem csak a kütyübizniszt érinti: komolyak a tajvani óriás villanyautós ambíciói, 2025-re a dinamikusan fejlődő szektor 5%-át megcélozva, viszont egy-egy EV kivételesen sok komponensből áll, és ahogy azt láttuk: elég egyetlen alsóbbrendű chip vagy vezérlő hiánya (esetleg nyersanyagé, akkumulátoré vagy egyéb alkatrészé), hogy ne lehessen a pótlásáig egy járművet értékesíteni. Sanghaj vezérszerepet játszik több kulcsszektorban is, ahogy Kína is domináns pozícióban van számos nyersanyag, komponens és persze a gyártás tekintetében, szóval nagyon nem mindegy, hogy mennyire lesz sima a metropolisz és az ország nyitása, miközben úgy tűnik: az Omikron variánsokat leginkább az állítja meg, ha a lakosság jelentős részét megfertőzi.

Előzmények

Hirdetés