Galaxy blog: Egyesített üzenetkezelés az androidos okostelefonokon

A Samsung jobbára a BlacBerry Hub (és az ahhoz hasonló megoldások) logikája mentén működő, hivatalos meghatározása szerint egységesített tevékenységalkalmazást fejlesztett, ami egy helyre gyűjti az e-maileket, naptárbejegyzéseket, lehetőséget biztosít feljegyzés készítésére, és rendszerezi a kapcsolatokat és névjegyeket. Nem mintha ezt eddig ne tudtuk volna kiválóan megoldani az eddig rendelkezésre álló hagyományos alkalmazásokkal, a Samsung Focus viszont egy felületen integrálja mindezt.

A közvetlen push szinkronizációval dolgozó alkalmazás a következő kiszolgálókkal működik együtt: Exchange Server 2003 SP2/SP3, illetve e fölött, Google, Naver (IMAP/POP3), Office 365, Hotmail, Outlook.com, továbbá Exchange ActiveSync támogatással rendelkező szerverek, mint az IBM Notes Traveler, Groupwise, Kerio, Zimbra, Horde, IceWarp, és MDaemon. Egy Google fiókkal tesztelve az automatikus fogadás nem működött teljesen zökkenőmentesen, így kizárólag kézi frissítés után volt hajlandó megjeleníteni azt a próba e-mailt, ami gyári e-mail kliensekbe már régen beérkezett.


[+]

A Samsung Focushoz egyelőre nem készült külön felület, vagy widget, így hagyományos ikonként jelenik meg a főképernyőn, belépve pedig a Blackberry Hubhoz hasonló elven ömlesztve, de külön kártyákon rendezve látjuk a különböző információkat, mint új e-mail, naptáresemény, feladat, vagy jegyzet. A BlackBerryvel ellentétben viszont a Focus nem kezeli az SMS-eket, nem fogadott hívásokat, a Messenger üzeneteket, és egyéb chatprogramok értesítéseit sem, valamint összesen egy darab e-mail fiókot regisztrálhatunk.


[+]

Az itt létrehozott jegyzetek nem kerülnek ki a programból, a naptárbejegyzések viszont a hagyományos Naptárban is elérhetővé válnak, de csak helyileg, mivel a telefon memóriájába menti őket. Amennyiben az eseményt a készüléken kívül is el akarjuk érni, érdemes az eredeti Naptárban létrehozni, visszafelé már működik a kommunikáció, így a Google vagy Samsung fiókba mentett bejegyzések is láthatóak a Focus naptár felületén, abban viszont nem tudunk ezekbe a fiókokba menteni. Az értesítések a hagyományos, alapértelmezett alkalmazáson keresztül érkeznek, valamint a zárolt képernyőn is a megszokott formában jelennek meg. A Focus nem jelzi külön, ha újdonságot tartogat, nincs értesítésjelző szám az ikonon, így ha ott szeretnénk rendezgetni a tartalmakat, be kell lépni, és általában manuálisan frissíteni a felületet, hogy minden aktualitás elérhetővé váljon.


[+]

A Samsung Focus természetesen minden Samsung telefonnal együttműködik, annyi megkötéssel, hogy az Android verzió legalább 6.0.1-es, vagy magasabb. Az alkalmazás szeptember 11-én élesítették, viszont nem minden régióban érhető el, így egyelőre nálunk sem, bár nyilván nem beszerezhetetlen. Az app jelenleg elhanyagolható mennyiségű letöltéssel bír, az értékelései viszont meggyőzően alakulnak eddig. A korlátozott elérhetőség valószínűleg még fejlesztési célokat szolgál, bízunk benne, hogy a globális startra, ha nem is mélyebb integrációra, de egy praktikus widgetre számíthatunk.

Azóta történt